Pečeň je jeden z najúžasnejších orgánov, ktorý zbavuje naše telo množstva toxínov a aj keď je poškodená, dokáže sa sama regenerovať, čo je mimoriadna vlastnosť, keďže v takej miere sa nedokáže regenerovať žiadny iný orgán.
Ak sa však musíte vysporiadať s neustálymi toxínmi, môže ochorieť aj pečeň, a ak sa tak stane, prejaví sa to aj na kvalite života, keďže problémy a poruchy sa môžu vyvinúť takmer vo všetkých oblastiach, telo skrátka nemôže fungovať optimálne.
Alkohol tiež predstavuje vážnu hrozbu pre pečeň, ale sú niektoré potraviny, ktoré sú tiež škodlivé, pretože spôsobujú stukovatenie pečene, čo môže viesť k cirhóze, hepatitíde, vysokému krvnému tlaku, obezite alebo cukrovke 2. typu.
Seela Ramesh a Arun J. Sanyal definovali, kedy môžeme hovoriť o stukovatení pečene. Nech sa páči!
- obezita okolo brucha: u mužov, ak obvod brucha presahuje 102 cm, u žien 88 cm
- hladina triglyceridov presahuje 250 mg/dl
- ak HDL cholesterol stúpa
- ak krvný tlak prekročí 130/88 mm Hg
- ak je glykemický index vyšší ako 110 mg/dl
Za týmto typom ochorenia pečene väčšinou stojí konzumácia cukru.
Štúdia odhalila, že ľudia, ktorí konzumovali veľa cukru, pribrali iba 2 percentá svojej telesnej hmotnosti, ale ich pečeň zhrubla o 27 percent, takže je veľmi dôležité znížiť spotrebu cukru a namiesto toho jesť viac ovocia a zeleniny.
Leave a Reply