Moja špecialita je krehké pečivo. Na jeseň ich pečiem v špeciálnej verzii s lahodným, sezónnym prídavkom. Nie každý hneď uhádne, aké sú ingrediencie keksíkov. Nikto ich však nikdy neschválil.
Jesenné sušienky a šálka aromatického čaju alebo silnej kávy sú dobrým spôsobom, ako si oddýchnuť. Pre mnohých z nás je to aj pekná spomienka na detstvo.
V minulosti sa keksíky piekli oveľa častejšie. Teraz domáce pečivo nahrádza hotové výrobky z obchodu. Možno stojí za to vrátiť sa k tejto tradícii? Na dlhé jesenné večery odporúčam koláčiky so zeleninou.
Keksíky na chladné dni
Základný recept na sušienky sa nemení: múka, cukor a maslo. Existuje mnoho spôsobov, ako diverzifikovať ich chuť. Môžete pridať škoricu, kokosové lupienky alebo kakao.
Výborne chutia aj ozdobené čokoládovou polevou. Ak máte radi kyslý tón v pečive, citrónová kôra bude fungovať dobre. Podľa mňa však neexistuje lepší jesenný doplnok ako tekvicové pyré.
Vďaka tomu sú sušienky mimoriadne jemné a vydržia dlhšie čerstvé. Pridávam k nim aj perníkové korenie, pretože korenie sa k tekvici hodí.
Krehké sušienky v jesennej verzii
Ingrediencie:
- 100 g studeného masla
- 75 g tekvicového pyré
- 150 g pšeničnej múky
- 15 g práškového cukru
- pol lyžičky perníkového korenia alebo škorice
Na dekoráciu, voliteľné:
- mlieko
- hrubý alebo trstinový cukor
- škorica
Spôsob prípravy:
- Maslo nakrájajte na kúsky, pridajte zvyšné suroviny a rýchlo vypracujte cesto. Môžete na to použiť aj robota. Cesto ochlaďte niekoľko hodín v chladničke.
- Potom cesto rozvaľkajte, vykrajovačkami vykrajujte sušienky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia asi 15-20 minút, kým jemne nezhnednú.
- Vychladnuté koláčiky potrieme mliekom a posypeme cukrom a škoricou.
Leave a Reply