Toto je najlepší spojenec v boji za zdravie štítnej žľazy a proti rakovine!

Toto je dôvod, prečo by sme jablká vždy mali zjesť v celku…

Často podceňujeme, čo nám matka príroda dáva. Medzi produkty, ktorým nevenujeme veľkú pozornosť a ktoré často končia v odpadkovom koši, patria semienka.

Medzitým sa ukazuje, že tie z nášho slovenského ovocia sú veľmi cenné, a to všetko pre ich vlastnosti. Samozrejme, hovoríme o jablkových semienkach.

Vlastnosti jabĺk

Jablká sú u nás nepochybne najobľúbenejším ovocím. Máme to šťastie, že sú zároveň veľmi zdravé. V surovom stave posilňujú srdce a svaly, upravujú nervový systém a pečeň.

Dokážu tiež úspešne znížiť opuch nôh, pretože pôsobia močopudne. Varené a nastrúhané jablká liečia hnačku u detí a tráviace ťažkosti a vredovú chorobu u dospelých.

Jablká sa už dlhé roky využívajú aj v ľudovom liečiteľstve ako liek na bolesti kĺbov. Za zmienku stojí aj vysoký obsah vitamínu C, draslíka a železa.

Navyše 100 g jabĺk poskytuje len 30 – 50 kcal, čo znamená, že jablká budú ideálne pri redukčnej diéte.

Bohužiaľ, kvôli nedostatku vedomostí zjeme jablká a vyhadzujeme semienka, ktoré sú možno najcennejšou časťou tohto úžasného ovocia.

Nezvyčajné vlastnosti jablkových semienok

Vedci dokázali, že len pár jabĺčkových semienok spĺňa našu potrebu jódu, ktorý je jedným z prvkov, ktoré podporujú fungovanie organizmu.

75 % tohto prvku sa nachádza v štítnej žľaze, čo ho robí nevyhnutným pre tvorbu jej hormónov, ktoré sú zasa závislé od správneho vývoja a činnosti srdca, obličiek, svalov, hypofýzy a nervového systému. Ale to nie je koniec…

Semená jabĺk obsahujú amygdalín alebo vitamín B17, ktorý dokáže zabíjať rakovinové bunky a zároveň šetriť zdravé bunky.

Napriek mnohým výhodám konzumácie semien jabĺk majú jednu nevýhodu. No obsahujú látku, ktorá sa mení na nebezpečný kyanid. Zrejme aj preto ich niektorí ľudia považujú za jedovaté.

Pravdou však je, že by sme ich museli zjesť obrovské množstvo (asi 200 kusov semienok), aby nám to nejako uškodilo.

Na získanie pozitívnych účinkov zatiaľ stačí keď denne zjeme jedno až dve jablká v celku aj so semienkami, vďaka čomu dodáme telu potrebné množstvo jódu a vitamínu B17.

Ako jesť jablkové semená?

Jablkové semienka môžeme jesť aj samotné, aj keď ich horkastá chuť nás môže odrádzať od ich užívania. Oveľa lepším riešením sa javí ich zmiešanie so sladkou dužinou, čím sa ich chuť stane pre chuťové bunky takmer nepostrehnuteľná.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*