
Je lahodným doplnkom k boršču, ideálne ako náhrada halušiek. Nadýchané a jemné kysnuté cesto s jednoduchou náplňou si rýchlo získa srdcia celej rodiny.
Toto je také chutné, že začnete maškrtiť ešte pred naliatím boršču. Na prípravu občerstvenia stačí jednoduchá plnka a kysnuté cesto.
Je jednoduché na prípravu a môžete ich upiecť už teraz. Stačí ich zamraziť a v prípade potreby. vybrať. Chvíľka ohrievania v rúre a na stole pristane lahodné pečivo.

Ingrediencie:
- 600 g pšeničnej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 2 polievkové lyžice cukru
- 180 ml teplého mlieka
- 3 vajcia
- 1 lyžička soli
- 100 g rozpusteného masla
Pred pečením:
- 1 vajce
- sezamové a makové semienka
Náplň:
- 650 g kyslej kapusty
- 400 g sušených húb (deň vopred namočených vo vode)
- 2 cibule
- bobkový list
- 2-3 guľôčky nového korenia
- soľ, korenie podľa chuti
- olej alebo maslo na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Droždie rozdrobíme, zalejeme teplým mliekom, pridáme lyžicu cukru a 2 lyžice múky a premiešame. Kvások odstavíme asi na 15 minút, aby vykysol.
- Zvyšnú múku preosejte do veľkej misy. Pridajte soľ, cukor, vajcia a droždie a začnite miesiť cesto. Potom nalejte rozpustené maslo a miešajte, kým nebude hladké a jednotné. Môžete to urobiť ručne alebo pomocou kuchynského robota s háčikom.
Necháme kysnúť 1,5 hodiny. - Pripravte si plnku. Kapustu 1-2 krát prepláchnite, aby nebola príliš kyslá. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby voda pokrývala kapustu.
- Pridáme bobkový list a nové korenie a varíme, kým kapusta nezmäkne. Kapustu prelejeme do sitka a necháme vychladnúť a scedíme. Stlačte a nakrájajte nadrobno.
- Deň vopred namočené huby uvaríme do mäkka, vyberieme z vývaru a nasekáme. Po varení vodu nevyhadzujte. Nakrájajte cibuľu a opečte na panvici. Keď začne hnednúť, pridáme šampiňóny a podusíme 3 minúty.
- Pridáme kapustu, soľ, korenie a po uvarení húb zalejeme pár lyžicami vývaru. Odložte nabok vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm a rozdelíme na široké pásy. Na každý pás položte časť plnky a okraje pritlačte k sebe, čím vytvoríte dlhé karbonátky. Okraje cesta dôkladne utesnite, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Ostrým nožom narežeme pod uhlom.
- Pečivo poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom alebo makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 25 minút.
- Hoci recept môže znieť komplikovane, pretože má veľa krokov, v skutočnosti je všetko jednoduché ako koláč.
Leave a Reply