Doteraz bola považovaný za okrasnú rastlinu. Jeho plody sú nutričnou “bombou”.

Je kyslý, má výraznú farbu a je ideálny ako korenina do mnohých jedál. Je známy na Blízkom východe a používa sa na Sicílii, no u nás je stále zatienený inými koreninami. Sumac je nielen skvelým doplnkom k mäsu a zelenine, ale aj nutričnou bombou.

Sumac je korenie odvodené z bobúľ rovnomenného kríka, ktorý patrí do čeľade kešu. Rastie najmä v stredomorských oblastiach, na Strednom východe a v niektorých regiónoch Ázie.

Sumac produkuje charakteristické červené ovocné hlávky, ktoré po vysušení a rozomletí na prášok získajú intenzívnu, mierne kyslú chuť.

Sumak bol do Európy zavlečený v 17. storočí a rýchlo si získal uznanie ako okrasná rastlina.

Odolnosť voči meniacim sa klimatickým podmienkam a celoročne atraktívny vzhľad, najmä vďaka atraktívnym ovocným hlavám, z neho urobili obľúbený prvok záhrad a parkov.

Domorodí Američania si výhody sumacu všimli už pred mnohými rokmi, keď používali jeho ovocie na výrobu nápojov s kyslou chuťou.

Po usušení a mletí sa stávajú korením často používaným v blízkovýchodnej kuchyni, ktoré sa oplatí zaviesť aj do vašej kuchyne. Sumac je nevyhnutnosťou v košíkoch s koreninami v Libanone, Turecku, Sýrii a Iráne. Oplatí sa ho pozvať aj do našich kuchýň.

Vitamínová bomba pre zdravie

Hoci sa často spája najmä ako aromatické korenie, ktoré jedlám dodáva jedinečnú chuť, je tiež rastlina s bohatými liečivými vlastnosťami, ktoré sú známe už po stáročia.

V minulosti sa nálevy používali pri bolestiach hrdla, hnačkách a nechuti. Moderné výskumy potvrdzujú tieto účinky a preukazujú adstringentné, diuretické a protizápalové vlastnosti.

Sumac pomáha znižovať vylučovanie tráviacich štiav, čo je prospešné pri hnačkách a iných gastrointestinálnych ochoreniach.

Ovocie v prášku je zdrojom antioxidantov vrátane vitamínu C, ktorý podporuje imunitu organizmu, chráni pred zápalmi a neutralizuje voľné radikály zodpovedné za starnutie a choroby vrátane rakoviny a srdcových chorôb.

Sumac môže tiež pomôcť udržať normálnu hladinu glukózy, čo je obzvlášť dôležité pre ľudí s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.

Na čo použiť sumac?

Kyslá a chrumkavá chuť tohto korenia je ideálna pre tučné mäso, ako je jahňacie alebo bravčové mäso. Môžete ho pridať aj k hydine, jahňacine či morským plodom a po pridaní do praženice zvýrazní jej chuť.

Sumac by mali užívať aj tí, ktorým vadí vôňa cibule v šalátoch. Sumac to celkom dobre zneutralizuje, bez toho, aby zabil chuť samotnej zeleniny. Môže tiež obohatiť ryžu alebo šošovicovú plnku a zvýrazniť chuť pečených zemiakov.

V kombinácii s jogurtom, soľou a kôprom vytvorí chutný dip k surovej zelenine alebo grilovanému mäsu. Zmiešaním s olivovým olejom získate zálievku na šalát alebo marinádu na syr feta a po pridaní do hummusu zvýrazní jeho chuť.

Už ste ho vyskúšali?

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*