
Je to úžasný, široko použiteľný recept na cesto, z ktorého sa dajú pripraviť makové pagáčiky, kakaové slimáky alebo čokoľvek iné. Veľa ľudí písalo, že by si to uložili na Vianoce, iní to nevedeli nájsť, tak to teraz zverejňujeme.
Môže byť skvelým základom do orechových či makových štrúdli, no ako sme písali, dá sa použiť aj do mnohých iných koláčov.
Tu je recept:
Na jeho výrobu budete potrebovať nasledovné:
- 350 ml mlieka
- dve vajíčka
- Štipka soli
- Dve lyžice cukor (ak robíme sladké kys. cesto) 1 čajová lyžička cukru (ak robíme slané kys.cesto)
- 100 g masla
- 50 g čerstvého droždia
- 750 g hl.múky
Postup:
- Vo vlažnom mlieku s cukrom najskôr rozmiešame droždie, potom dáme do misky vychladnuté rozpustené maslo, soľ, vajce a cukor. Môžete pridať múku, rozmiešané droždie a mlieko.
- Vyššie uvedenú hmotu miesime, kým nie je cesto mäkké. Potom prikryjeme, povedzme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť celú hodinu.
- Potom prichádza to pravé kúzlo, pretože univerzálne použiteľné cesto sa dá použiť takmer na čokoľvek. Stále sa môžeme rozhodnúť pre výrobu lekvárovej šatôčky, aj keď sme pôvodne chceli orechového slimáka. Môže to byť bagel alebo dokonca niečo lahodne slané!
Leave a Reply