Podporuje srdce a upokojuje “rozstrapkané” nervy. Dietológovia lomcujú rukami, že po tomto produkte siahame tak málo.

Kakao je skutočná superpotravina, ktorá je bohatá na antioxidanty a cenné minerály. Ako naplno využiť jeho potenciál v kuchyni?

Naučte sa recepty, tipy a prekvapivé spôsoby použitia, vďaka ktorým sa kakao stane neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička!

Kakao je ingrediencia, ktorá ľudí už po stáročia fascinuje svojou chuťou, vôňou a všestrannosťou. Jeho prvé využitie siaha až do čias starých Mayov a Aztékov, ktorí kakao považovali za nápoj bohov, ktorý je nielen plný chuti, ale aj sily.

Dnes ho oceňuje celý svet, ako v tradičných dezertoch, tak aj v modernej kuchyni. Kakao je však viac ako len základ sladkosti.

Jeho bohatstvo antioxidantov, minerálov a vlastnosti zlepšujúce náladu z neho robia dôležitý prvok zdravej výživy.

V tomto článku zistíte, ako využiť plný potenciál kakaa – od klasických receptov až po kreatívne využitie, ktoré prekvapí vaše chuťové poháriky.

Nutričné ​​vlastnosti kakaa

Kakao je skutočnou elektrárňou živín, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a pohodu.

V prvom rade ide o jeden z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov, ako sú flavonoidy, ktoré podporujú ochranu buniek pred oxidačným stresom, zlepšujú krvný obeh a podporujú činnosť srdca.

Kakao vďaka vysokému obsahu horčíka priaznivo pôsobí na činnosť nervovej sústavy, odbúrava stres a podporuje regeneráciu svalov. Prítomnosť železa pomáha predchádzať anémii a zinok podporuje imunitný systém a zdravie pokožky.

Kakao navyše obsahuje teobromín, prírodnú zlúčeninu so stimulačnými vlastnosťami, ktorá pôsobí jemnejšie ako kofeín a zlepšuje koncentráciu a náladu.

Prídavok serotonínu a fenyletylamínu robí z kakaa prirodzený zlepšovač nálady, takže je ideálnou ingredienciou v období únavy alebo zlej nálady.

Zaradenie kakaa do jedálnička je nielen potešením pre mlsné jazýčky, ale aj veľkým prínosom pre vaše zdravie. Výberom kakaa s vysokým obsahom kakaa a bez pridaného cukru môžete využiť jeho plné nutričné ​​vlastnosti.

Druhy kakaa – ktorý si vybrať?

Na pultoch obchodov nájdete rôzne druhy kakaa, no nie všetky majú rovnaké vlastnosti a využitie. Výber toho správneho závisí od toho, čo chcete pripraviť a na aké nutričné ​​hodnoty sa zameriavate.

Prírodné kakao

Ide o najčistejšiu formu kakaa, ktorá neprešla procesom alkalizácie. Má intenzívnu chuť a mierne kyslú dochuť.

Je bohaté na antioxidanty a minerály, preto je tou najlepšou voľbou, ak vám záleží na jeho zdravotných vlastnostiach.  Ideálne na domáce pečenie, smoothies a dezerty.

Alkalizované kakao (spracované v Holandsku)

Ide o alkalizované kakao, ktoré mu dodáva jemnejšiu, menej kyslú chuť a tmavšiu farbu. Často sa používa v potravinárskom priemysle, najmä na pečenie a čokoládu, kde je najdôležitejšia jeho výrazná farba a jemná chuť.

Bohužiaľ, proces alkalizácie znižuje obsah antioxidantov, čo ho robí menej hodnotným ako prírodné kakao.

Instantné kakao

Ide o obľúbený produkt na prípravu rýchlych kakaových nápojov. Bohužiaľ obsahuje prídavné látky ako cukor, sušené mlieko a konzervačné látky, takže ide o menej zdravú voľbu.

Je to pohodlné, ale neodporúča sa to ľuďom, ktorým záleží na kvalite surovín.

Ako si vybrať to najlepšie kakao?

Pozor na zloženie – najlepšie kakao by malo obsahovať len 100% kakaa bez prísad. Oplatí sa vyberať produkty označené ako bio, čo zaručuje absenciu pesticídov a umelých prísad.

Kvalitné kakao vás poteší svojou hlbokou chuťou a vôňou, ideálne pre zdravé a chutné pokrmy.

Kakao v klasických receptoch

Kakao je po stáročia základom mnohých tradičných receptúr, ktoré sú obľúbené po celom svete. Jeho intenzívna chuť a všestrannosť ho robia ideálnym pre dezerty aj slané jedlá, pričom im dodáva hĺbku a jedinečný charakter.

Horúca čokoláda

Nič vás v chladných dňoch nezahreje lepšie ako šálka horúcej čokolády. Skombinujte kakao s mliekom, trochou cukru alebo medu a štipkou škorice, aby ste získali dokonalý nápoj.

Pre bohatšiu chuť pridajte kúsky tmavej čokolády, ktoré sa rozpustia v teplom mlieku.

Brownies

Vláčne, intenzívne čokoládové sušienky. Je to klasika medzi pečivom. Kakao mu dodáva hĺbku chuti a vône, dokonale ladí s maslom, vajíčkami a cukrom. Jedná sa o jednoduchý, ale účinný dezert, ktorý vždy poteší.

Medovníkové a čokoládové torty

Kakao obohacuje chuť mnohých tradičných pečených výrobkov, ako sú perníky a čokoládové koláče. Dodáva im nielen výraznosť, ale aj krásnu sýtu farbu.

Ako zachovať vlastnosti kakaa pri spracovaní?

Kakao je zdrojom antioxidantov, horčíka a železa. Pre zachovanie jej vlastností sa vyhýbajte nadmernému zahrievaniu – pridajte ju na konci varenia.

Voľte prírodné kakao, ktoré obsahuje viac antioxidantov a obmedzte cukor jeho nahradením medom, javorovým sirupom alebo sladidlom.

Kakao skladujte na suchom a chladnom mieste a kombinujte ho s výrobkami obsahujúcimi zdravé tuky, ako sú orechy alebo rastlinné mlieko. Vďaka týmto jednoduchým pravidlám si kakao zachová svoju plnú chuť a nutričné ​​hodnoty.

Kakao je jedinečná ingrediencia, ktorá spája intenzívnu chuť s hodnotnými nutričnými hodnotami. Obohacuje dezerty, nápoje a slané jedlá, dodáva antioxidanty, horčík a ďalšie zdraviu prospešné zložky.

Stojí za to vybrať si prírodné kakao a používať ho vedome, aby ste využili jeho potenciálne výhody a obohatili svoj jedálniček o zdravie a potešenie.

Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*