Pri rozpúšťaní masla sa objavila biela pena? Mnohí si neuvedomujú, čo to znamená.

V supermarketoch, v chladničkách na mlieko môžete vidieť veľa produktov balených v klasických kockách. Maslo, nátierková zmes. Ako rozlíšiť skutočné maslo od falošného?

Zdá sa, že ide o jednoduchú záležitosť, no vzhľadom na vynaliezavosť výrobcov mliečnych výrobkov sa môže pomýliť každý. Najmä v predvianočnom zhone je ľahké urobiť takúto chybu.

Keď kupujete maslo, pozorne si pozrite etiketu. Malo by to jasne znieť “maslo”. Keď je rastlinné, môže obsahovať hydrogenované rastlinné tuky, ktoré nie sú zdravé.

Ak sa výrobok nevyskytuje pod názvom „maslo“, znamená to, že nejde o maslo.

Ako rozlíšiť skutočné maslo od falošného?

Skutočné maslo pozostáva z 82 %. z mliečneho tuku, 16 percent je voda a zvyšné 2 percentá – mliečne bielkoviny. Ovplyvňujú štruktúru a konzistenciu kocky.

Laktóza, prírodný mliečny cukor, sa v masle vyskytuje v malom množstve. Ak však trpíte výraznou intoleranciou laktózy, lepšou voľbou sú bezlaktózové produkty.

Pri rozhodovaní, ktoré si vybrať, vylúčte produkty, ktoré obsahujú rastlinné oleje. Ak nie je uvedené, o aké oleje ide, v zložení môže byť napríklad palmový olej, ktorý väčšinou pozostáva z nasýtených mastných kyselín.

Dobré, prírodné maslo má svetlú farbu a krémovú vôňu. Po vytiahnutí z chladničky sa ťažko natiera na krajec chleba.

Biela pena v masle – je to zlé znamenie?

Ak pri ohrievaní masla uvidíte bielu penu, neprepadajte panike. To je dobré znamenie, že maslo je prírodné. Keď ho zahrejete, voda sa začne vyparovať a bielkoviny denaturujú a zrážajú sa, čím sa na povrchu vytvorí biela pena.

Táto pena sa odstráni počas procesu čírenia masla.

Môžete smažiť na masle?

Prírodné maslo by sa kvôli nízkemu bodu dymivosti nemalo používať na vyprážanie pri vysokých teplotách. Pri teplote 150 stupňov Celzia začne horieť a následky horenia sú zdraviu škodlivé.

Hodí sa na vyprážanie praženice alebo  cibule na miernom ohni, no v prípade vyprážania kapra určite nie. Oveľa lepšou voľbou je prepustené maslo, ktorého bod zadymenia je 250 stupňov Celzia.

Najzdravším variantom je pripraviť si štedrovečernú večeru v rúre. Skvelou alternatívou ku kaprovi je varená šťuka podávaná na staropoľský spôsob v jemnej omáčke s hrozienkami.

Prírodné maslo môže mať rôzne farby

Najčastejšie majú kocky bez rastlinných tukov svetlú, takmer bielu farbu. Farba masla sa však môže líšiť v závislosti od sezóny a stravy kráv.

Mliečne výrobky vyrobené zo smotany od kravy, ktorá bola kŕmená čerstvou trávou, sú o niečo žltšie ako maslo od kravy, ktorá bola kŕmená suchým krmivom.

Čuch je najlepší radca. Čerstvé pôvodné maslo vonia po mlieku a takzvaný mix má často vôňu margarínu.

Ako si vyrobiť maslo doma?

Výroba masla doma je jednoduchá a nevyžaduje špeciálne vybavenie. Suroviny sú len smotana s vysokým obsahom tuku, minimálne 30%.

Recept na domáce maslo:

Vychladnutú smotanu nalejeme do mixéra alebo misky. Šľaháme pri vysokej rýchlosti, kým nevznikne hustý krém a potom maslo. Keď sa tuk oddelí od cmaru, prestaneme šľahať.

Na oddelenie cmaru od hrudiek masla použite sitko alebo gázu. Nevylievajte – dá sa použiť do pečenia alebo na palacinky.
Maslo opláchnite studenou vodou, aby ste odstránili zvyšky cmaru a predĺžili trvanlivosť produktu.

Maslo tvarujte na kocky a vložte do chladničky. Takto pripravené maslo je ihneď pripravené na konzumáciu.

Jeho chuť, konzistencia a vôňa môže úspešne konkurovať výrobkom z obchodu a príprava poskytuje dodatočné uspokojenie zo samovýroby. Do masla môžete pridať svoje obľúbené korenie, bylinky alebo cesnak.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*