Lístkové cesto je obľúbené najmä u tých, ktorí majú radi pečivo, ale neradi sa s ním dlho bavia. Klasické lístkové cesto je ťažké pripraviť, preto je jednoduchšie si kúpiť hotový výrobok, dať do mrazničky a vybrať keď sa nám zažiada niečo upiecť.
Recepty z lístkového cesta
Lístkové cesto obsahuje väčšinu vitamínov skupiny B, ktoré sú veľmi užitočné pre kostný systém. Toto cesto má vysokú energetickú hodnotu a rýchlo zasýti telo. Stačí zjesť 150-300 g pečiva a získate energiu na celý deň.
Lístkové cesto je hotový zázrak. Môžete z neho pripraviť veľmi zaujímavé a jednoduché koláčiky, sušienky, rolády. Môžete si pripraviť korpusy na koláče, bagety, dokonca aj pizzu. My sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie recepty.
Taštičky so šunkou/salámou
Taštičky z lístkového cesta so šunkou sa stanú obľúbenou detskou pochúťkou na raňajky alebo ako zákusok za obedom či večerou. A keďže ich príprava nezaberie veľa času, môžete ich urobiť keď vám príde nečakaná návšteva.
Ingrediencie:
- 400 g lístkového cesta
- 200 g šunky alebo salámy
- 150 g tvrdého syra
- 1 – 2 PL majonézy
- 1 strúčik cesnaku
- korenie ( kôpor, petržlenová vňať, bazalka ) podľa chuti
Postup
- Cesto si rozložíme do tvaru obdlžníka. Šunku a syr narežeme na tenké plátky. Nakrájame bylinky a cesnak, premiešame ich s majonézou a touto omáčku natrieme kúsky cesta 3-5 cm od okraja.
- Rovnomerne rozložíme šunku a syr na cesto. Nepotretý okraj nechávame voľne. Zrolujeme tak, aby tento pás cesta bol na vonkajšej strane. Môžeme navlhčiť vodou, aby cesto dobre držalo.
- Roládu rozrežeme na kusy široké 4 až 6 centimetrov. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vrchnú časť natrieme žĺtkom a posypeme makom alebo sezamom. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 20-25 minút.
Otvorené raňajkové taštičky
Ingrediencie:
- 200 – 300 g lístkového cesta
- 3 vajcia
- 6 plátkov slaniny
- 50 g tvrdého syra
- Soľ, paprika, korenie podľa chuti
Postup:
- Rozložíme cesto a narežeme na štvorce široké približne 7-10 cm. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie vedľa seba.
- Na každý kúsok rozbijeme vajce, dáme niekoľko kúskov slaniny, posolíme, okoreníme, posypeme bylinkami a tvrdým syrom.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 10 – 15 minút.
Koliečka s ananásom
Koliečka s ananásom – to je ten recept, ktorý vám pomôže, keď chcete niečo drobné a rýchlo.
Potrebujeme:
- 500 g lístkového cesta
- konzerva ananásu pokrájaného na kolieska
- 1 vajce
- práškový cukor
- sezam alebo mak
Postup:
- Povyberáme ananás z konzervy, osušíme servítkou, lístkové cesto nakrájame na pásiky široké 2-3 cm.
- Každé koliesko ananásu obalíme pásikmi cesta ako na obrázku a poukladáme na plech ( nezabudnite na papier na pečenie) Aby boli koláčiky lesklé a chrumkavé, potrieme ich vymiešaným vajíčkom.
- Koláčiky pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov, 15-20 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom. Rovnako môžeme posypať sezamom alebo makom.
Štangle s kuracím mäsom a syrom
Ingrediencie :
- 300 g lístkového cesta
- 300 g pečených kuracích pŕs
- 200 g tvrdého syra
- 1 vajíčko
Postup:
- Lístkové cesto rozložíme, nakrájame na pásiky široké približne 2 cm. Vezmeme jeden kúsok a poukladáme naň kuracie prsia a nastrúhaný syr.
- Vezmeme ďalší kúsok, a spojíme ich spolu na začiatku. Opatrne ich obtáčame okolo seba v tvare špirály,. Opakujeme to isté s ostatnými kúskami.
- Poukladáme na plech vyložený papierom, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Taštičky
Ingrediencie:
- 500 g lístkového cesta
- 400 g tvarohu
- 1 hrnček cukru
- 3 vajíčka
Postup
- Pomocou mixéra vymiešame 2 vajíčka s polovicou hrnčeka cukru a tvarohom. Keď sa suroviny prepoja, pridáme zvyšný cukor a vymiešame.
- Rozložíme cesto a nakrájame na kolieska alebo kocky. Na každý kúsok dáme 1-2 lyžičky z pripravenej masy. Spojíme okraje a vzniknú nám tak taštičky. Pokladáme na plech a potrieme vajíčkom.
- Pečieme 30-40 minút pri teplote 180 stupňov.
Ktorý z týchto rýchlych receptov vyskúšate ako prvý?
Leave a Reply