S týmito drobnými semienkami schudli milióny ľudí: Napučiavajú v žalúdku a sú veľmi zdravé!

Malé čiernobiele semienko bolo kedysi základnou potravou Inkov, Mayov a Aztékov, ako aj domorodých Američanov z amerického juhozápadu.

Chia je vlastne mayské slovo, ktoré znamená sila. Toto semienko používali staroveké kultúry ako energetickú bombu, najmä ich poslovia, ktorí so sebou nosili malé vrecúško, keď behali hore-dole náročným terénom so správami.

Chia bola tiež nazývaná „indické bežecké jedlo“, ktoré poskytovalo neuveriteľne dlhotrvajúce zvýšenie hladiny energie.

Prečo by ste mali jesť chia?

  • 2x toľko bielkovín ako akékoľvek iné zrno
  • 5x viac vápnika ako mlieko
  • 2x viac draslíka ako banány
  • 3x väčšia antioxidačná sila ako čučoriedky
  • Obsahuje 3x viac železa ako špenát
  • Obsahuje veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6

Chia je teda kompletný zdroj bielkovín, ktorý obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny v ľahko stráviteľnej forme. Pokiaľ viem, takýchto rastlinných zdrojov je veľmi málo.

Chia semienka sú vynikajúce pre športovcov alebo kulturistov, ktorí príležitostne nahradia zdroje živočíšnych bielkovín rastlinnými. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie.

Semená absorbujú vodu a vytvárajú jemný gél.

Výhodou chia pre vysoký obsah antioxidantov je, že si zachová svoju kvalitu oveľa dlhšie ako napríklad ľan. Ľahko sa skladujú a zachovávajú si svoju chuť, vôňu a nutričné ​​hodnoty až 4-5 rokov.

Dajú sa použiť v akomkoľvek recepte, ktorý vyžaduje ľanové semienko. Chuť chia je príjemná. Dajú sa ľahko použiť s inými potravinami a nemení ich chuť.

Môžu sa pridať do omáčok, masla, pudingu a koktailov. Chuť sa nezmení, no nutričná hodnota bude oveľa väčšia.

Jedlo snov dietológa

Nazýva sa to preto, lebo po pridaní do nášho jedla zväčší objem jedla, nahradí kalórie a tuk, bez toho, aby sa zmenila pôvodná chuť.

Ak teda niekto zje pravidelnú porciu, skonzumuje len polovicu kalórií ako zvyčajne, pretože množstvo jedla navýšili chia a navyše spôsobuje zasýtenie, ktoré mu dodáva na živiny bohatá superpotravina.

Ďalšie výhody chia

  • Dodáva energiu
  • Zvyšuje silu
  • Zvyšuje vytrvalosť
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Pomáha pri chudnutí
  • Podporuje činnosť tráviaceho systému

Keď sú chia semienka vystavené vlhkosti, vytvoria želatínový povlak, absorbujú vlhkosť a zväčšia sa. Vďaka tomu všetkému urýchľujú postup prijatej potravy v tráviacom systéme, vyvolávajú pocit plnosti, pričom ich obsah kalórií nie je významný.

Pri spoločnej konzumácii znižuje účinky cukru na organizmus. Chia gél tvorí prirodzenú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čím spomaľujú premenu sacharidov na cukor.

Energia z jedla sa teda uvoľňuje nepretržite a rovnomerne, čo zvyšuje výdrž. Pre diabetikov je to obrovská výhra. V kulturistike môže byť dôležité zabezpečiť nepretržitú, stabilnú hladinu energie na udržanie anabolizmu.

Vďaka výnimočnej schopnosti chia absorbovať vodu zabraňujú dehydratácii a zachovávajú elektrolyty, najmä pri namáhavých aktivitách.

Stručne povedané, chia semienka, ktoré absorbovali vodu, sú ľahko stráviteľné.Poskytujú energiu a živiny sa rýchlo vstrebávajú do tela.

Zvyšujú objem potravy a pôsobia ako metly pre tráviaci systém, čím pomáhajú odstraňovať odpadové produkty. Regulujú metabolizmus.

Proteín z chia semienok neobsahuje lepok, takže ho môžu konzumovať aj tí, ktorí sú naň citliví.

Kedy sa dá použiť pri liečení?

  • Na diéte
  • Pri problémoch so štítnou žľazou
  • Diabetes
  • Hypoglykémia
  • Pálenie záhy, refluxná choroba
  • Zníženie cholesterolu

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*