
Ak ste o žeruche ešte nepočuli, je najvyšší čas ju spoznať. Poznali a používali ju už Egypťania a od staroveku je považovaná za jednu z najzdravších bylín.
Drobné zelené lístky majú jemne korenistú chuť, pripomínajúcu chren a horčicu. Konzumácia 100 gramov čerstvých listov denne môže poskytnúť mnoho pozitívnych zdravotných výhod.
Okrem iného sa odporúča:
- nechutenstvo, vypadávanie vlasov, únava, chudokrvnosť, ochorenia pľúc, rôzne zápaly kože, ekzémy, žlčníkové kamene, ochorenia pečene, reuma, črevné parazity, cukrovka.
Ako konzumovať?
Zo zelených listov si môžete pripraviť čerstvú šťavu zo žeruchy alebo primiešať 60-150 gramov listov denne do smoothies, šalátov alebo jogurtov.
Nasledujúci odvar môže byť výborným diuretikom: za hrsť žeruchy, tri cibule a dve cvikly povarte v 1 litri vody 5 minút, potom prikryte a po vychladnutí sceďte. Pite jeden pohár trikrát denne pred hlavnými jedlami.
Na vonkajšie použitie:
- v prípade vypadávania vlasov masírujte pokožku hlavy čerstvou šťavou zo žeruchy, nechajte pôsobiť 10-20 minút, potom opláchnite
- niekoľkokrát denne si natierajte čerstvú šťavu zo žeruchy na rôzne rany, ekzémy či dermatitídu
- na zosvetlenie pieh aplikujte ráno a večer žeruchovú šťavu zmiešanú s medom. Po vysušení umyte vlažnou vodou.
Ak má niekto žalúdočné problémy, nekonzumujte naraz príliš veľa žeruchy v akejkoľvek forme. Vždy sa poraďte s lekárom.
Leave a Reply