
Nakladané uhorky sú dobré pre ľudský organizmus v mnohých smeroch, no môžu prekvapivo ovplyvniť aj stav vašej mysle. Pozrime sa ako!
Uhorky môžu priamo ovplyvniť veci ako: nervozita a úzkosť. Táto schopnosť už bola testovaná. V jednej štúdii sa ich účinky skúmali aj proti neurotizmu a sociálnej úzkosti.
Výsledky jasne preukázali protiúzkostné účinky nakladaných uhoriek.
Keďže fermentované potraviny obsahujú veľa probiotík, majú pozitívny vplyv na tráviaci systém.
Hoci súvislosť medzi nimi nie je úplne pochopená, vedci sa domnievajú, že zdravý tráviaci systém pomáha mozgu fungovať zdravšie, čo následne drasticky znižuje strach, úzkosť a nervozitu.
Inými slovami, ak vám takéto problémy bránia v spoločenskom živote, zjedzte namiesto antidepresív tanier kyslej kapusty alebo pár kúskov nakladaných uhoriek.
Tieto potraviny nepôsobia len na psychiku. Probiotiká posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu oveľa úspešnejšie bojovať s chorobami.
Fermentované mliečne výrobky dokážu lepšie stráviť aj tí, ktorí trpia miernou intoleranciou laktózy.
Kyslá uhorka denne môže pomôcť, ak ste nervózni z prejavu na svadbe vášho súrodenca alebo pri prezentácii. Inak sú kyslé uhorky chutné, takže nie je dôvod ich vyraďovať z nášho jedálnička.
A ako sa vyrábajú nezničiteľné nakladané uhorky? Toto je náš osvedčený recept, ale v komentároch netrpezlivo očakávame alternatívne riešenia!
Pre tento recept budete potrebovať:
Ingrediencie:
- Uhorky (ideálne menšie, čerstvé)
- 1 l vody
- 4 lyžice soli
- 4 lyžice cukru
- 2 lyžice octu
- 4 strúčiky cesnaku (nakrájané alebo celé)
- 1 kôprový zväzok
- 1 lyžica horčičných semienok
- 1 malý kúsok chrenu (voliteľné, na ochutenie)
Postup:
- Príprava uhoriek: Umýte uhorky, a ak sú dlhšie, môžete ich narezať na menšie kúsky. Ak sú malé, môžete ich nechať celé.
- Varenie nálevu: V hrnci zmiešajte vodu, soľ, cukor a ocot. Na strednom ohni nechajte zmes priviesť k varu a následne ju nechajte vychladnúť.
- Príprava pohárov: Do pripravených pohárov (najlepšie sklenených) vložte cesnak, kôpor, horčičné semienka a chren.
- Vkladanie uhoriek: Uhorky pevne napchajte do pohárov. Môžete ich striedať s bylinkami a koreninami, aby bol každý kúsok dostatočne ochutený.
- Zaliatie nálevom: Po vychladnutí nálevu ho opatrne nalejte do pohárov tak, aby uhorky boli úplne ponorené.
- Uzatváranie pohárov: Poháre uzavrite viečkami a otočte ich na chvíľu hore dnom, aby sa zabezpečila lepšia sterilizácia.
- Skladovanie: Nakladané uhorky skladujte na chladnom a tmavom mieste. Ideálne sú niekoľko týždňov, aby sa všetky chute dobre spojili.
A voilà! Vaše nezničiteľné nakladané uhorky sú pripravené a čakajú na ochutnanie. Tieto uhorky vydržia dlho a pri správnom skladovaní sa stanú obľúbeným doplnkom k rôznym jedlám!
Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply