
Niektorí z nás si nevedia predstaviť prípravu vývaru bez kocky vývaru v domnení, že nebude chutiť. Medzitým táto drobná kocka nemá najlepšiu povesť kvôli svojmu zloženiu a vplyvu na telo.
Čo je v tomto malom doplnku? Sú kocky bujónu skutočne škodlivé?
Kocky bujónu sa stali nevyhnutnou súčasťou kuchýň v mnohých domácnostiach po celom svete. Vďaka svojej jednoduchosti a rýchlosti prípravy vám umožní vytvoriť aromatický vývar za pár minút.
Mnohí kuchári ho oceňujú pre jeho schopnosť zvýrazniť chuť jedál a jeho všestrannosť v rôznych receptúrach. Okolo bujónovej kocky koluje veľa mýtov, v tomto článku rozptýlime všetky pochybnosti.
Jej zloženie
Kocka vývaru je koncentrovaná zmes ingrediencií v instantnej forme. Obsahuje zmes chemických zlúčenín.
Etiketa informujúca o zložení výrobku zvyčajne obsahuje: soľ, glutaman sodný, hydrogenovaný rastlinný tuk, inozinát disodný, modifikovaný škrob, guanylát disodný, arómy, cukor, kvasnicový extrakt, rôzne farbivá (vrátane amoniakového karamelu) a malé množstvo zeleru, petržlenu , mrkva, ľubovník, cibuľa, cesnak, hydinový tuk a koreniny ako horčica, kurkuma a senovka grécka.
Množstvo rôznych ingrediencií však vôbec nie je ohromujúce, naopak, odrádza a vyvoláva obavy, že z najzdravšieho jedla sa stane jedlo s nutričnými hodnotami podobné rýchlemu občerstveniu.
Môžeme si uškodiť varením nedeľného vývaru s kockou bujónu? Poďme sa pozrieť na to, ako chemické zloženie ovplyvňuje telo.
Okolo bujónovej kocky koluje veľa mýtov.
Neexistujú žiadne potvrdené vedecké štúdie o tom, či je používanie kociek bujónu skutočne škodlivé.
Neexistujú dôkazy o tom, že pridávanie tejto zložky do jedla spôsobuje zvýšený výskyt rôznych závažných ochorení a prispieva k nadváhe.
Pri analýze dlhého zoznamu zložiek, z ktorých väčšina je jednoznačne spojená s chemikáliami, je však ťažké uistiť sa, že môžu mať pozitívny vplyv na zdravie.
Trans mastné kyseliny (TFA) sú všetky geometrické izoméry mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín.
Nepriaznivo ovplyvňujú metabolizmus lipidov a prispievajú k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, obezity, cukrovky, neurodegeneratívnych ochorení a depresií.
Škodia najmä tehotným ženám a deťom. Odporúča sa túto zložku v dennom menu čo najviac obmedziť, prípadne úplne vylúčiť. Okrem vývarových kociek ich nájdeme aj v tvrdých margarínoch a sladkostiach.
Inozinát disodný (skrátene IMP) so symbolom E631 je organická chemická zlúčenina, ktorá sa bežne používa v potravinárskom priemysle ako zvýrazňovač chuti.
Je zodpovedný za to, že dodáva potravinám príchuť nazývanú „umami“, opísanú ako „mäsová“ a „bujónová“. Hoci sa vo všeobecnosti nepovažuje za nebezpečnú, mali by sa jej vyhýbať ľudia trpiaci dnou a ochorením obličiek.
Zvýrazňovače chuti, prítomné v nenápadnej kocke, nie sú telu ľahostajné. Často sú príčinou nadváhy a obezity, civilizačného problému, ktorý postihuje čoraz väčšiu časť populácie.
Takéto zosilňovače majú tiež tendenciu spôsobovať alergické reakcie.
Sú kocky bujónu škodlivé?
Napriek množstvu kontroverzných zložiek v kockách z vývaru by ich striedma konzumácia nemala mať žiadny významný vplyv na zdravie.
Malé množstvo tohto produktu pridané z času na čas do polievky na varenie nespôsobí, že budeme trpieť chorobami, ktoré sa ťažko liečia alebo zvýšime svoju hmotnosť.
Ak budeme kocky vývaru konzumovať s mierou, nevystavíme svoje telo žiadnym veľmi nepriaznivým vplyvom. Dôležité však je, aby sa nestal každodenným doplnkom jedál; inak to bude škodlivé.
Ak ste človek, ktorý si nevie predstaviť vývar či paradajkovú polievku bez kocky vývaru a záleží vám na zdravom stravovaní, pouvažujte nad čerstvou zeleninou.
Leave a Reply