Kedysi som sa mu za každú cenu vyhýbala, no teraz ho jem pravidelne. Omladzuje a nepriberiete!

Mnohými podceňovaný špenát je skutočnou vitamínovou a minerálnou bombou. Kedysi som sa mu úplne vyhýbala, no teraz ho jem pravidelne a vidím výsledky.

Je to super zelenina, ktorá omladzuje bez toho, aby ste priberali a v kuchyni je neskutočne všestranný. Zistite, prečo by ste mali špenát milovať a ako ho zaradiť do svojho jedálnička.

Špenát je jednou z tých druhov zeleniny, ktorá rokmi vzbudzuje zmiešané pocity. Niektorí sa mu vyhýbali pre jeho nevýraznú chuť, iní ho nevedeli správne pripraviť.

Dnes čoraz viac ľudí objavuje jeho mimoriadne zdravotné vlastnosti. Je bohatý na živiny, má omladzujúci účinok, nedodáva zbytočné kalórie. Ak ste do svojho jedálnička ešte nezaradili špenát, je čas to zmeniť!

Nie nadarmo sa špenát nazýva superzelenina. Je výborným zdrojom vitamínov A, C, K a vitamínov skupiny B Vďaka tomu podporuje imunitu, zlepšuje stav pokožky a posilňuje kosti.

Prítomnosť železa pomáha pri tvorbe červených krviniek a horčík a vápnik sa starajú o svalovú a nervovú sústavu.

Navyše obsahuje silné antioxidanty ako luteín a zeaxantín, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a spomaľujú proces starnutia.

Zabudnúť nemôžeme ani na vlákninu – zložku, ktorá zlepšuje činnosť tráviaceho systému, zabraňuje zápche a pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Okrem toho vysoký obsah draslíka podporuje správnu funkciu srdca a reguluje krvný tlak.

Špenát na chudnutie – ľahko stráviteľný a sýty

Jedným z kľúčových dôvodov, prečo zaradiť špenát do svojho jedálnička, je jeho nízky obsah kalórií. 100 g tejto zeleniny obsahuje iba 16 kcal!

To znamená, že ho môžete jesť bez obáv z priberania. A čo viac, vysoké množstvo vlákniny v špenáte spôsobuje, že sa budete dlhšie cítiť sýti, čo vám pomôže vyhnúť sa občerstveniu medzi jedlami.

Kedy sa vyhnúť špenátu? Kontraindikácie

Napriek početným zdravotným benefitom nie každý môže konzumovať špenát bez obmedzení.

Ľudia trpiaci obličkovými kameňmi a dnou by si mali dávať pozor, pretože obsahuje oxaláty, ktoré môžu podporovať tvorbu obličkových kameňov.

Rovnako aj ľudia užívajúci antikoagulanciá by sa mali pred zaradením špenátu do stravy poradiť so svojím lekárom – jeho vysoký obsah vitamínu K môže ovplyvniť proces zrážania krvi.

Aký je najlepší spôsob, ako jesť špenát? Najlepšie spojenia…

Aby ste naplno využili prospešné vlastnosti špenátu, oplatí sa ho kombinovať s produktmi bohatými na vitamín C, ktorý zvyšuje vstrebávanie železa.

Skvelým doplnkom budú pomaranče, citróny, paprika alebo paradajky. Navyše konzumácia špenátu s tukmi (napríklad olivovým olejom, avokádom alebo orechmi) umožňuje lepšie vstrebávanie vitamínov A a K.

Špenát je skutočná vitamínová bomba, ktorá podporí zdravie a krásu bez toho, aby ste pribrali. Oplatí sa ho zaradiť do svojho každodenného jedálnička, najmä ak vám záleží na vašej pohode, mladistvom vzhľade a zdravej postave.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*