
V 90. rokoch 20. storočia nastal boom tohto druhu kávy. Široko propagované vrecúška možno nájsť na poličke v každej domácnosti.
Tety ich odporúčali aj neplnoletým pre nízky obsah kofeínu. Toto je prvá vec, ktorá by mala upútať vašu pozornosť. Nízky obsah kofeínu nevyhnutne znamená nízky obsah kávy.
Čo je ešte znepokojujúce na zložení stále populárnych vrecúšok?
Hoci instantná káva alebo káva 3 v 1 už nie je taká populárna ako pred 20 či 30 rokmi, stále je to bežný produkt v hoteloch a dovolenkových domoch.
Koniec koncov, je to lacné a pohodlné na prípravu. Obsah vrecúška stačí zaliať vriacou vodou a vychutnať si hotový nápoj – rovno s mliekom a cukrom. Žiaľ, takáto káva ani zďaleka nie je „nápojom bohov“. A čo viac, je to jednoducho nezdravé.
Ako vznikla instantná káva?
Instantná káva je vynálezom 19. storočia. Vznikol z ekonomických dôvodov. Výrobcovia kávy prišli s nápadom využiť menej kvalitné zrná týmto spôsobom.
Produkt bol široko prijatý počas druhej svetovej vojny. Ľahké a praktické vaky perfektne fungovali v kasárenských podmienkach.
Výrobcovia túto výhodu využili a potenciál expresnej kávy videli ako vymoženosť každodenného života, nielen v prvej línii.
Pohodlie je dôležitejšie ako kvalita
Výrobcovia kávy stále apelujú na pohodlie spotrebiteľov, aj keď mnohí už nepoužívajú výraz „káva“ a namiesto toho používajú vhodnejšiu terminológiu „kávový nápoj“. Popis produktov obsahuje nasledujúce stimuly:
Zloženie produktu priam desivé. Na prvom mieste je cukor, tesne za ním glukózový sirup a na treťom hydrogenovaný palmový olej.
Obsah instantnej kávy málokedy presiahne 10 %. Zloženie však zahŕňa celý zoznam stabilizátorov, emulgátorov a umelých aróm.
Ako káva 3 v 1 ovplyvňuje telo?
Takýto kávový nápoj vedie k náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo zase môže spôsobiť cukrovku typu 2.
To isté platí aj pre glukózový sirup, ktorý tiež zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu, pričom nemá žiadnu nutričnú hodnotu. Ďalšou zložkou, ktorá vyvoláva obavy u dietológov, je stužený rastlinný tuk.
Ďalší spôsob, ako si pripraviť rýchlu kávu
Oveľa zdravšou alternatívou je cereálna káva. V káve 3 v 1 prakticky nie je kofeín, takže v oboch prípadoch môžete počítať len s placebo efektom.
Ďalším zaujímavým a rýchlym nápadom na dobrú kávu počas cestovania sú špeciálne kávové vrecúška. Ide o jednorazové odkvapkávače, ktoré nasadíte na pohár a zalejete vriacou vodou.
Môžete si ich kúpiť v dobrých kaviarňach alebo internetových obchodoch. Ak máte radi takéto prísady, oplatí sa postarať sa o mlieko a cukor sami.
Potom prevezmete kontrolu nad typom aditíva a jeho množstvom. Najzdravšou voľbou je však čierna káva, prípadne s nádychom prírodného korenia.
Ak chcete chuťový variant, posypte si kávu škoricou alebo kardamónom. Blahodárne pôsobí aj káva s kakaom alebo kocka tmavej čokolády.
Leave a Reply