Pozor: Toto je najštipľavejšia paprika. Páľava v ústach trvá niekoľko hodín!

Najštipľavejšie papričky sú také štipľavé, že stačí malý kúsok, aby bolo každé jedlo neskutočne pikantné. Po ochutnaní môžete cítiť doslova oheň v ústach.

Napriek tomu si nájdu svojich priaznivcov. Ktoré odrody sú na vrchole rebríčka SHU? Ako ich pestovať doma, na balkóne a v záhrade?

Pálivosť korenistých paprík sa meria v jednotkách SHU na stupnici Scovilleho tepla. V praxi to znamená množstvo kapsaicínu, ktoré je zodpovedné za pikantnú chuť v danom potravinovom produkte.

Nie je to dokonalá metóda merania (keďže nezohľadňuje okrem iného obsah vody v zelenine), no stále sa považuje za najspoľahlivejšiu.

Pri výbere odrôd papriky na pestovanie, ktoré majú rekordné SHU, si môžete byť istí, že horia ako oheň. Sú výsledkom šľachtiteľskej práce, ktorá sa zameriava práve na tento prvok.

Jednotky sú pôsobivé. Mnohé papriky majú silu nad 1 milión SHU, najsilnejšia presahuje 2,5 milióna SHU, má teda podobné parametre ako… paprikový sprej.

Pre porovnanie, zrnko korenia má 100 – 500 SHU a „bežné“ odrody paprík jalapeno majú v priemere 3 500 – 5 000 SHU. SHU.

Prečo pestovať najpálivejšie papričky?

Najpálivejšie papričky sa pestujú najmä ako hobby, no majú aj určitú dekoratívnu hodnotu. Zdobia okenné parapety a balkóny.

Možno ich použiť kulinársky, napr. do mexických jedál (napríklad na dochutenie chilli corn carne), ale pridávajú sa v mikro množstvách.

Dokonca aj malý, nakrájaný kúsok môže dominovať chuti jedla. Preto sa korenie používa opatrne. V surovom stave je pre priemerného milovníka papriky prakticky nemožné zjesť, no už len dotyk narezanej papričky jazykom vám umožní pocítiť jeho silu.

Pestovaniu paprík na miestach, kde sa zdržiavajú malé deti, je lepšie sa vyhnúť (riziko konzumácie a podráždenia očí).

Pestovanie pekelne pálivej papriky

Semená najštipľavejších paprík nie sú bežne dostupné, ale dajú sa kúpiť online na stránkach pre nadšencov. Pestovanie sa výrazne nelíši od bežnejšie pestovanej papriky alebo čili paprík.

Semená sa vysievajú skoro na jar v nádobách umiestnených v teplej a svetlej miestnosti. Najlepšie je zasiať dve do samostatných nádob.

Veľkosť črepníkov závisí od rýchlosti rastu konkrétnej odrody, treba to skontrolovať. Paprika vyžaduje úrodnú a humóznu pôdu. Zavlažovanie by malo byť systematické. Vo vysušených rastlinách sa rýchlo objavujú roztoče.

Na podporu lepšieho rozvetvenia sa oplatí zaštipovať výhonky mladých sadeníc. Rastliny môžeme v posledných desiatich májových dňoch premiestniť von, napr. Sú citlivé na nízke teploty.

Najštipľavejšie papričky – ktoré?

Peppers X je považovaný za číslo jeden medzi pekelnými paprikami, so silou 2 693 000 jednotiek na Scovilleho stupnici. Rekord bol zdokumentovaný certifikátom v Guinessovej knihe rekordov.

Odrodu vybral Ed Curie, ktorý na nej pracoval 10 rokov. Papriky sa vyznačujú malými, silne zvlnenými plodmi. Pestovateľ je zodpovedný aj za aktuálnu dvojku Carolina Reader s potenciou 1 641 183 SHU.

Odroda je taká silná, že po zjedení malého kúska zostáva teplo v ústach niekoľko hodín a šťava rastliny môže spôsobiť popáleniny.

Ďalšími top paprikami sú Trinidad Scorpio Dutch T (1 463 700 SHU), Naga Viper (1 382 000 SHU) a Trinidad Morusa Scorpio (1 200 000 SHU).

Najpálivejšie papričky na Scovilleho stupnici nie sú tak rozšírené ako „bežné“ odrody feferóniek. Je to skôr lahôdka pre milovníkov všetkého, čo je jedinečné a originálne.

Pre vaše vlastné vedomosti stojí za to skúsiť pestovať jednu z popredných odrôd.

Zaujal vás príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*