Zmiešam obe ingrediencie a preložím ich do nádoby. Chalva je lepšia ako z obchodu!

Domáca slnečnicová chalva je dezert, ktorý rýchlo zanechá len omrvinky. Na jej prípravu používam len dve ingrediencie a dobrý mixér.

Chalva, aj keď je neskutočne sladká, je tiež jedným z najobľúbenejších dezertov mojej rodiny. Keďže si ho vyrábam sama doma, produkty z obchodu by pre mňa možno ani neexistovali.

Na prípravu nepoužívam sezam – stačia slnečnicové semienka a med. Obe tieto ingrediencie mám bežne doma, takže keď mám chuť na niečo naozaj sladké, môžem si ušľahať domácu chalvu.

Je to veľmi jednoduché, ale musíte byť trpezliví, pretože hotová hmota by mala zostať cez noc v chladničke.

Je chalva zdravá?

Ide o jeden z najstarších cukrárskych výrobkov a dodnes je mimoriadne obľúbený. Najpopulárnejšia je sezamová verzia, no ja si pripravujem slnečnicovú.

Slnečnicové semienka sú skvelým zdrojom vitamínu E. Tento vitamín má silné antioxidačné vlastnosti, pomáha bojovať proti škodlivým voľným radikálom, čím chráni telo pred oxidačným stresom a poškodením buniek.

Okrem toho vitamín E odďaľuje proces starnutia pokožky, prispieva k jej omladzovaniu a zlepšuje jej celkový stav.

Chalva je bohatým zdrojom polynenasýtených omega-6 mastných kyselín, ktoré pomáhajú udržiavať normálny krvný tlak, činnosť kardiovaskulárneho systému, kontrolujú hladinu cholesterolu v krvi, rozvíjajú zdravý zrak a nervový systém.

Aj keď existuje veľa výhod, najlepšie je nepreháňať to s množstvom chalvy, ktorú zjete, pretože obsahuje veľa tuku a je kalorická.

Domáca slnečnicová chalva

Stačia vám dve ingrediencie a dobrý mixér, ktorý ich rozdrví na kašu. Je to lacnejšie a ešte chutnejšie ako v obchode.


Ingrediencie:

  • 300 g lúpaných slnečnicových semienok,
  • 100-120 g tekutého medu.
  1. Spôsob prípravy:
  2. Na suchej panvici opražím slnečnicové semienka, kým nezhnednú a nepustia vôňu. Opečené semiačka nasypem do misky alebo taniera a odložím vychladnúť.
  3. Vychladnuté semienka pomelieme na jemnú hmotu. Najlepšie to urobíte v mlynčeku na kávu alebo vo vysokovýkonnom mixéri.
  4. Do pomletých semienok nalejem med a miešam, kým nevznikne hmota trochu pripomínajúca plastelínu. Hmotu zo slnečnicových semienok preložím do zapekacej formy vystlanej potravinovou fóliou a dobre utlačím.
  5. Dám na noc do chladničky. Hotovú halvu nakrájam na plátky. Pri zmiešaní pomletých semienok s medom môžete do zmesi pridať vanilku alebo rumovú arómu alebo nasekané mandle, vlašské orechy alebo sušené ovocie.
  6. Časť zmesi môžete zmiešať s kakaom a ukladať ich striedavo do pekáča, čím vytvoríte dvojfarebnú halvu.

Prajeme dobrú chuť a nezabudnite recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*