

Ingrediencie:
Na cesto:
- 225 ml mlieka
- 30 g cukru
- pol vrecúška suchého droždia
- 300 g múky
- Soľ
- 20 g nesoleného masla
Na cesnakovú polevu:
- 30 g cesnakovej pasty
- Čerstvá petržlenová vňať – podľa chuti
- 50 g nesoleného masla
- trochu mletej papriky
- soľ
- 250 g syra
Príprava:
Pre všetkých milovníkov voňavého, domáceho chleba poteší tento recept. Cesnakovo-syrový chlieb spája bohaté chute v dokonalej harmónii a vôni, ktorá sa šíri z rúry, sa len ťažko odoláva.
Či už ho podávate ako prílohu k jedlu alebo si ho vychutnáte samotný, tento chlieb je skutočným potešením pre všetkých, ktorí si chcú pochutnať na jednoduchom, no mimoriadne lahodnom domácom pečive.
- Do misky nalejte mlieko izbovej teploty (nemalo by byť príliš horúce). Pridáme cukor a prisypeme droždie. Premiešame a necháme aktivovať.
- Múku preosejeme tak, aby bola bez hrudiek. Pred pridaním tekutých prísad pridajte soľ a dobre premiešajte. K múke postupne pridávame kváskovú zmes. Cesto bude spočiatku lepkavé – to je normálne!
- Preložíme na jemne pomúčenú dosku a začneme miesiť. Miesime 3-4 minúty, potom pridáme zmäknuté maslo a pokračujeme. Miesime (môžete použiť aj mixér a postupne zvyšujete rýchlosť) aspoň 15 minút, kým sa cesto nestane hladkým a elastickým.
- Miesenie cesta: Ak nemáte mixér, nebojte sa! Ručné miešanie môže byť skvelým cvičením pre dobré výsledky. Stačí byť vytrvalý a miesiť cesto, kým nebude hladké a elastické. Cesto je hotové, keď sa už nelepí na ruky.
- Cesto preložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu. Ak je zima, vložte misku do vypnutej rúry alebo mikrovlnnej rúry so šálkou teplej vody kvôli vlhkosti.
- Pripravíme cesnakovú zmes: Zmiešame cesnakovú pastu, zmäknuté maslo, mletú papriku, petržlenovú vňať a soľ. Na čerstvú cesnakovú pastu: cesnak poduste na oleji do mäkka a potom rozmixujte.
- Z cesta vytlačíme vzduch a rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne natrieme pripravenou zmesou cesnaku a masla. Bohato posypeme syrom.
- Cesto nakrájajte na pásiky, poukladajte ich do formy na chlieb (nie príliš tesne). Cesto necháme opäť kysnúť asi 1 hodinu.
- Rúru zapneme na 180°C. Pred pečením potrieme ďalším cesnakovým maslom. Pečte asi 30 minút, kým chlieb nie je zlatohnedý a chrumkavá kôrka.
Dobrú chuť!
Leave a Reply