Chlieb so zlatou kôrkou plnený syrom a cesnakom: Získa si vás na prvé zahryznutie.


Ingrediencie:
Na cesto:

  • 225 ml mlieka
  • 30 g cukru
  • pol vrecúška suchého droždia
  • 300 g múky
  • Soľ
  • 20 g nesoleného masla

Na cesnakovú polevu:

  • 30 g cesnakovej pasty
  • Čerstvá petržlenová vňať – podľa chuti
  • 50 g nesoleného masla
  • trochu mletej papriky
  • soľ
  • 250 g syra

Príprava:

Pre všetkých milovníkov voňavého, domáceho chleba poteší tento recept. Cesnakovo-syrový chlieb spája bohaté chute v dokonalej harmónii a vôni, ktorá sa šíri z rúry, sa len ťažko odoláva.

Či už ho podávate ako prílohu k jedlu alebo si ho vychutnáte samotný, tento chlieb je skutočným potešením pre všetkých, ktorí si chcú pochutnať na jednoduchom, no mimoriadne lahodnom domácom pečive.

  1. Do misky nalejte mlieko izbovej teploty (nemalo by byť príliš horúce). Pridáme cukor a prisypeme droždie. Premiešame a necháme aktivovať.
  2. Múku preosejeme tak, aby bola bez hrudiek. Pred pridaním tekutých prísad pridajte soľ a dobre premiešajte. K múke postupne pridávame kváskovú zmes. Cesto bude spočiatku lepkavé – to je normálne!
  3. Preložíme na jemne pomúčenú dosku a začneme miesiť. Miesime 3-4 minúty, potom pridáme zmäknuté maslo a pokračujeme. Miesime (môžete použiť aj mixér a postupne zvyšujete rýchlosť) aspoň 15 minút, kým sa cesto nestane hladkým a elastickým.
  4. Miesenie cesta: Ak nemáte mixér, nebojte sa! Ručné miešanie môže byť skvelým cvičením pre dobré výsledky. Stačí byť vytrvalý a miesiť cesto, kým nebude hladké a elastické. Cesto je hotové, keď sa už nelepí na ruky.
  5. Cesto preložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu. Ak je zima, vložte misku do vypnutej rúry alebo mikrovlnnej rúry so šálkou teplej vody kvôli vlhkosti.
  6. Pripravíme cesnakovú zmes: Zmiešame cesnakovú pastu, zmäknuté maslo, mletú papriku, petržlenovú vňať a soľ. Na čerstvú cesnakovú pastu: cesnak poduste na oleji do mäkka a potom rozmixujte.
  7. Z cesta vytlačíme vzduch a rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne natrieme pripravenou zmesou cesnaku a masla. Bohato posypeme syrom.
  8. Cesto nakrájajte na pásiky, poukladajte ich do formy na chlieb (nie príliš tesne). Cesto necháme opäť kysnúť asi 1 hodinu.
  9. Rúru zapneme na 180°C. Pred pečením potrieme ďalším cesnakovým maslom. Pečte asi 30 minút, kým chlieb nie je zlatohnedý a chrumkavá kôrka.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*