
Zarytým odporcom hrozienok sa žiada, aby zavreli oči. Rakúsky tvarohový koláč je pochúťkou pre milovníkov sušeného ovocia. Sú dokonca takí, ktorí to postavili na pódium medzi dezerty s tvarohom v hlavnej úlohe.
Topfenstrudel, známa aj ako tvarohová štrúdľa, je tradičné rakúske pečivo, ktoré si získava srdcia aj iných Európanov. Hoci oveľa obľúbenejšia je jablková verzia, za vašu pozornosť určite stojí tvarohová.
Pod chrumkavým cestom sa skrýva jednoduchá a chutná plnka. Celé sa to zvyčajne podáva teplé, posypané práškovým cukrom. Môžete tiež pridať trochu šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny pre sladkú chuť.
Hlavnou zložkou plnky je tvaroh (v Rakúsku nazývaný „Topfen“), ktorý sa mieša s cukrom, vajíčkami, hrozienkami a často aj citrónovou kôrou alebo vanilkou.
Celé je to zabalené do špeciálneho závinového cesta. Aby ste si to však uľahčili, môžete ho nahradiť lístkovým alebo filo cestom.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 500 g polotučného tvarohu
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžica vanilkového cukru
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 50 g hrozienok
- 1 vajce na potretie cesta
- práškový cukor
Spôsob prípravy:
- Tvaroh dáme do misky a dobre ho roztlačíme vidličkou alebo pretlačíme mlynčekom. Pridáme cukor, vajce, vanilkový cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Všetko dôkladne premiešame.
- Na pulte rozvinieme plát lístkového cesta. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto, pričom okraje necháme voľné.
Cesto zrolujte do rolády, začnite od dlhšej strany. - Konce cesta prehnetieme, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Štrúdlu opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- V miske rozšľaháme vajíčko vidličkou a dôkladne ním potrieme tvarohový závin. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia na 30-40 minút, kým pečivo nebude zlatohnedé. Po upečení vyberieme štrúdľu z rúry.
- Rakúsky dezert posypeme práškovým cukrom. Expresná štrúdľa je pripravená na konzumáciu. Chutí výborne teplý, porcie môžete chvíľu ohriať v rúre, mikrovlnke alebo beztukovej fritéze.
Leave a Reply