
Piškóta je základom tort, ale aj mnohých poschodových tort. Plánujete takýto dezert na Veľkú noc? Najvyšší čas pripomenúť si, ako upiecť tú najlepšiu piškótu. Tento spôsob zaručí, že bude výnimočne nadýchaná.
Pečenie piškót vyžaduje presnosť a znalosť niekoľkých kľúčových pravidiel. Cukrári vedia najlepšie, ako zabrániť padaniu piškót. Jeden z nich sa so mnou podelil o niekoľko svojich osvedčených trikov.
Vďaka nim bude piškóta vždy nadýchaná a ľahká.
Cukrár odhaľuje spôsoby výroby piškóty
Základným pravidlom je používať suroviny pri izbovej teplote. Vajíčka je najlepšie vybrať z chladničky asi dve hodiny pred pečením.
Je tiež dôležité vyšľahať bielka v čistej a suchej miske, aby boli dostatočne tuhé. Nedostane sa tam ani zrnko vody či tuku, pretože potom sa bude veľmi ťažko šľahať do tuhej peny.
Ak sa tam náhodou dostane kúsok žĺtka, treba ho opatrne odstrániť. Aby pena šľahala rýchlejšie, oplatí sa do nej pridať štipku soli.
Šľahať by sa malo len dovtedy, kým to nebude tuhé a nevypadne z naklonenej misy.
Pri pečení piškóty je dôležitá múka a cukor
Tiež stojí za to pamätať na preosievanie múky do vaječnej zmesi. Vďaka tomu bude piškóta ľahšia. Najlepšie je použiť jemnú tortovú múku.
Mnohé recepty obsahujú dva druhy múky: pšeničnú a zemiakovú. Čo sa týka cukru, bude fungovať jemný cukor. Mal by byť bez najmenších hrudiek.
Rúru počas pečenia neotvárajte, aby ste predišli náhlym zmenám teploty, ktoré by mohli spôsobiť spadnutie koláča. Po upečení je dobré nechať piškótu vo vypnutej rúre, aby postupne vychladla, čím zabránime jej spadnutiu.
Osvedčený recept na piškótu
Ingrediencie:
- 6 veľkých vajec
- 1 plná šálka cukru
- 1 šálka múky, najlepšie tortovej múky
- pol hrnčeka zemiakovej múky
- 1 polievková lyžica liehu alebo octu
- 1 lyžička prášku do pečiva, voliteľné
- štipka soli
Spôsob prípravy:
Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky vymiešame s liehom alebo octom, práškom do pečiva (ak ho chceme použiť). Bielky vyšľaháme s cukrom a soľou dotuha. Pridajte cukor po dávkach.
Keď sú bielky vyšľahané do tuha ako pusinka, pridáme žĺtky a znova premiešame. Potom pridajte múku a zemiakovú múku v dávkach, miešajte pri nízkej rýchlosti.
Pripravíme si formu na pečenie a dno vymastíme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto nalejte do formy a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 35 minút.
Po upečení necháme piškótu vychladnúť pri pootvorených dvierkach rúry. Táto piškóta poteší nielen milovníkov kávy. Veľmi jednoduché, no efekt ako z tej najlepšej cukrárne.
Zdieľajte aj so svojou rodinou a priateľmi.
Leave a Reply