
Veľkonočný stôl prekypuje lahodnosťou a tieto rozkošné mini dezerty ukradnú parádu! Jednoduché ovocné tartaletky sú kvintesenciou jari na tanieri.
Krehké cesto, zamatový krém a sýta farieb čerstvého ovocia – príprava prekvapivo jednoduchá a efekt? Nádherné!
Prekvapte svojich hostí týmito malými umeleckými dielami, ktoré chutia rovnako jedinečne, ako vyzerajú. Ideálne na vianočné raňajky a iné!
Ako pripraviť jednoduché ovocné tartaletky krok za krokom?
Aby boli koláčiky úspešné a potešili vašich hostí, stojí za to držať sa osvedčeného vzoru:

Ingrediencie na krehké cesto:
- 250 g pšeničnej hl.múky,
- 150 g studeného masla,
- štipka soli,
- 4 lyžice práškového cukru,
- 1 vajce,
- 1 polievková lyžica studeného mlieka (voliteľné).
Ingrediencie pre krém a prísady:
- 250 g homogenizovaného syra,
- 100 g homogenizovanej smotany,
- 60 g práškového cukru,
- ½ lyžičky strúhanej citrónovej kôry,
- obľúbené ovocie: jahody, maliny, čučoriedky,
- čerstvá mäta, čokoládové vločky, práškový cukor (na ozdobu).
Príprava cesta:
- Na dosku preosejem múku, pridám na kocky nakrájané maslo, soľ a práškový cukor. Suroviny krájam nožom, kým sa nevytvoria jemné mrveničky.
- Pridám vajíčko a rýchlo vymiesim cesto. Ak sa mi zdá hmota príliš suchá, pridám lyžicu studeného mlieka.
Vytvarujem guľu, zabalím ju do plastovej fólie a dám aspoň na hodinu do chladničky. - Potom cesto rozvaľkám na hrúbku asi 3–4 mm a vykrajujem kolieska väčšie ako formičky. Vyskladám nimi formičky na tartaletky, okraje stlačím a nožom odstránim prebytočné cesto.
- Základ popichám vidličkou a pečiem pri 180°C asi 15 minút do zlatista. Odstavila som úplne vychladnúť.
Príprava krému:
- V miske zmiešame syr so smotanou, práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Krém by mal byť hladký a nadýchaný.
- Nalejem do vychladnutých tartaletiek a potom ozdobím čerstvým ovocím a polevou podľa vlastného výberu.
- Nakoniec posypem práškovým cukrom a pridám lístky mäty – efekt? Malé, farebné zázraky, ktoré mihnutím oka zmiznú zo stola!
Jednoduché ovocné tartaletky sú nielen lahodným dezertom, ale aj efektnou ozdobou stola. Ich príprava nezaberie veľa času a efekt poteší dospelých aj deti.
Vďaka krátkej dobe pečenia a ľahkému krému ich pripravíte aj deň pred sviatkami. Zdieľajte ajso svojimi priateľmi a rodinou. 🙂
Leave a Reply