

Ingrediencie:
- 20 g droždia
- 500 g hl.múky
- 2 lyžičky soli
- lyžica cukru
- 170 ml vody
- 180 g jogurtu
- lyžica oleja
- maslo na natieranie
Príprava:
- Droždie rozpustite v niekoľkých polievkových lyžiciach vody. Múku preosejte a potom odložte 4 polievkové lyžice. Do väčšej časti múky pridáme cukor, soľ, vodu, jogurt a nakoniec rozpustené droždie.
- Zľahka ručne alebo mixérom premiešame a vypracujeme dobré cesto. Keď to budete mať dobre urobené, bude lepkavé a riedke, tak až potom postupne pridávajte zvyšok múky (tie 4 polievkové lyžice, ktoré ste si odložili) a mieste.
- Vytvorte tvar gule. Do ruky nalejeme lyžicu oleja a cesto natrieme zo všetkých strán, prikryjeme utierkou a necháme hodinu na teplom mieste postáť.
- Vzniknuté cesto zľahka posypte múkou, koľko sa dá, aby ste ho vybrali z misy, potom ho preložte na pracovnú dosku, ktorú ste posypali trochou múky.
- Rukami veľmi zľahka prehnetieme, vytvoríme valček, ktorý potom ostrým nožom rozrežeme na 4 časti. Každú časť opatrne vytvarujte do gule, potom prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť.
- Na pomúčenej pracovnej doske každú guľku rozvaľkáme valčekom na kruh s priemerom asi 25 cm. Keď bude pre neho ťažké sa natiahnuť, nechajte ho odpočívať, kým natiahnete ďalšiu loptu.
- Opäť prikryte utierkou a nechajte dve minúty pôsobiť, potom pokračujte v naťahovaní, kým nedosiahnete správnu veľkosť.
- Znovu prikryte a nechajte asi 5 minút, kým sa olej v panvici zohreje. Olej zohrejte na najvyššiu teplotu (pozor, aby ste ho nepripálili), potom pridajte prvú žemľu.
- Mali by sa piecť maximálne 30 sekúnd z každej strany v niekoľkých dávkach – akonáhle sa na ceste začnú objavovať bublinky, otočte ho, potom po 30 sekundách znova otočte.
- Necháme zo žemle vytvoriť balón, potom ho opäť otočíme, aby sa upiekla z druhej strany. Po vytvorení balóna môžete buchtičku trochu posunúť rukami, aby sa všade dotýkala panvice a dostala peknú farbu, nielen v strede.
- Upečené buchty ešte teplé potrieme maslom z oboch strán; Netreba to roztápať, stačí napichnúť kocku na vidličku a rozložiť ňou celé buchty.
Chutia tak dobre, že ich budete chcieť robiť každý deň!
Leave a Reply