
Slávny lekár odhaľuje pravdu: Bravčová masť, maslo či olej zo semienok? Mnohí si myslia, že jedia zdravo, no netušia, akú pohromu spôsobujú svojmu telu!
Doktor Mark Hyman zistil, že varenie s rastlinnými olejmi je skutočne bezpečnejšie ako varenie s maslom alebo bravčovou masťou.
Rastlinné oleje, vrátane slnečnicového, repkového, kukuričného a hroznového oleja, sú v posledných rokoch stredobodom búrlivých diskusií po celom svete.
Mnohí odborníci sa domnievajú, že tieto oleje zvyšujú zápal v tele, ktorý je spojený s chorobami, ako je cukrovka 2. typu, srdcové choroby, depresia a Alzheimerova choroba.
Počas svojej krátko trvajúcej prezidentskej kampane viedol minister zdravotníctva Robert F. Kennedy Jr. „vojnu“ proti rastlinným olejom, tvrdiac, že Američania „nevedia, že berú jed“ a vyzýval ich, aby namiesto toho používali živočíšny tuk.
Doktor Mark Hyman, rodinný lekár, však zistil, že varenie s rastlinnými olejmi je v skutočnosti bezpečnejšie ako varenie s maslom alebo bravčovou masťou.
Hyman nedávno v relácii Dr. Andrewa Hubermana Huberman Lab poukázal na to, že údaje o škodlivosti rastlinných olejov sú „zmiešané“ a nie sú jednoznačné.
Jeden z popredných lekárov prezradil, aké škodlivé sú pre vaše zdravie rastlinné oleje zo semien a ktorý potravinový výrobok predstavuje ešte väčšie riziko
“Teória za rastlinnými olejmi je taká, že majú vysoký obsah omega-6 mastných kyselín a narúšajú rovnováhu omega-3, čo spôsobuje zápal. Spôsob ich pestovania a výroby je problematický.
Zvyčajne ide o GMO plodiny. Chcel by som jesť spracovaný potravinový produkt? Pravdepodobne nie. Vieme s istotou, že ide o problém? Myslím si, že údaje sú zmiešané.”
Lekár navyše dodal, že zdraviu oveľa škodlivejšie sú nasýtené tuky vo forme masla a rafinovaných cukrov, aké sú napríklad v muffinoch a bagetách.
“Nenatierajte si maslo na bagetu – dajte si ho na brokolicu, pretože kombinácia nasýtených tukov a rafinovaného škrobu je to, čo nás zabíja,” zdôraznil doktor Hyman.
Na udržanie zdravia Dr. Hyman odporúča konzumovať celé zdroje tuku, ako sú avokádo, kokos, ryby, olivový olej, orechy a semená – hlavné zložky stredomorskej stravy.
V marci 2025, 30-ročná štúdia Harvardskej univerzity s viac ako 200 000 dospelými zistila, že ľudia, ktorí varili s rastlinnými olejmi namiesto masla, mali nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny.
Leave a Reply