Jablčný ocot už nekupujem. Robím si ho sama podľa jednoduchého receptu!

Jablčný ocot je všestranná ingrediencia, ktorú úspešne používam ako v kuchyni, na dochutenie mnohých jedál, tak aj pri domácich zdravotných kúrach.

Hoci regály obchodov sú preplnené rôznymi octmi, vrátane jablčného, ​​nič sa nevyrovná spokojnosti s výrobou vlastného domáceho jablčného octu.

Ako vyrobiť jablčný ocot?

Už dlho sa zaujímam o zdravé stravovanie a prírodné produkty, preto som sa rozhodla prestať kupovať jablčný ocot v obchode. Namiesto toho som sa naučil vyrábať jablčný ocot sám.

Ukázalo sa, že je to jednoduché a domáci jablčný ocot je nielen chutnejší, ale aj zdravší ako verzia z obchodu.

Jablčný ocot – prečo sa oplatí vyrobiť si ho sami?

Jablčný ocot je už roky oceňovaný vo varení aj v prírodnej medicíne. Obohacuje chuť šalátov, marinád a omáčok, ale môže podporiť aj zdravie. Preto je také dôležité mať istotu, čo presne je v jeho zložení.

Domáci jablčný ocot je zárukou čistého produktu, bez umelých látok a prebytočného cukru. Domáci jablčný ocot si môžete upraviť podľa vlastných preferencií – zmeniť pomery cukru, pridať med, bylinky či korenie.

To z neho robí produkt, ktorý vieme dokonale prispôsobiť našim kulinárskym preferenciám.

Ako vyrobiť jablčný ocot krok za krokom

Príprava jablčného octu doma je oveľa jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Potrebujete len pár základných ingrediencií a trochu trpezlivosti, aby ste si mohli vychutnať svoj vlastný prírodný produkt.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg jabĺk (najlepšie bio, bez chemických postrekov),
  • 2 litre prevarenej, vlažnej vody,
  • 6-8 polievkových lyžíc cukru (pre zdravšiu verziu možno nahradiť medom).

Príprava:

Jablká dôkladne umyjem, nakrájam na štvrtiny a dám do veľkého zaváracieho pohára. Potom ich zalejem vodou a rozpusteným cukrom.
Nádobu prikryjem gázou a odložím na teplé a tmavé miesto.

Každý deň obsah premiešam, aby som urýchlil kvasenie. Po niekoľkých týždňoch je jablčný ocot pripravený. Je dôležité, aby boli jablká úplne ponorené vo vode. Ak vyplávajú na povrch, môžu splesnivieť. Preto ich niekedy stlačím pohárom alebo tanierom.

Prečo sa oplatí používať jablčný ocot?

Jablčný ocot je známy svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje tráviace procesy, má antibakteriálne vlastnosti a posilňuje imunitu.

Pravidelná konzumácia malého množstva jablčného octu môže zlepšiť fungovanie tráviaceho systému a podporiť kontrolu hmotnosti. Odkedy som ho začal vyrábať, jablčný ocot už v obchode nekupujem.

Je to nielen úspora, ale aj istota, že výrobok je plne prírodný a zdravý!

Zdieľajte aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*