Mesiac pila cereálnu kávu namiesto bežnej kávy. Nečakala také účinky.

Aleksandra Zalewska-Stankiewicz, novinárka z odzywianie.wprost.pl, sa rozhodla uskutočniť experiment a vzdala sa tradičnej kávy na štyri týždne v prospech cereálneho nápoja.

Aké boli dôsledky tejto zmeny? Osvedčila sa cereálna káva ako zdravá alternatíva?

Novinárka podnikla zaujímavý experiment, keď na obdobie jedného mesiaca nahradila svoju každodennú „malú čiernu kávu“ cereálnou kávou.

Aj keď sama autorka priznáva, že začiatky boli ťažké a túžila po kofeínovej vzpruhe, účinky, ktoré pozorovala, sa zdajú byť výrazné a stoja za bližší pohľad.

Jedným z kľúčových pozitív, ktoré tester vyzdvihol, bol pocit ľahkosti a zlepšenie fungovania tráviaceho systému.

Cereálna káva vďaka vysokému obsahu vlákniny podporovala peristaltiku čriev a prispievala k dlhšiemu pocitu sýtosti, čo by následne mohlo obmedziť maškrtenie medzi jedlami.

Aleksandra Zalewska-Stankiewicz tiež zaznamenala nedostatok ťažkostí po jedle, čo pripisuje pôsobeniu inulínu obsiahnutého v čakanke, známej svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami pre črevnú mikroflóru.

Stojí za to zdôrazniť, že zdravé črevá sú základom pohody a imunity a cereálna káva môže byť zaujímavým prvkom podporujúcim tento aspekt.

Ďalším zaujímavým efektom bol potenciálny vplyv cereálnej kávy na proces chudnutia.

Novinár síce zdôrazňuje, že úbytok hmotnosti bol výsledkom synergie mnohých faktorov vrátane fyzickej aktivity a vyváženej stravy, no pocit sýtosti po konzumácii cereálnej kávy mohol prispieť k zníženiu kalorickej hodnoty jedál.

Okrem toho v tomto procese mohol zohrať úlohu aj spomínaný pozitívny vplyv na metabolizmus.

Ďalšie výhody: Lepšia pleť a žiadne „vymývanie“ horčíka

Tester si všimol aj zlepšenie stavu jej pleti, ktorá sa stala žiarivejšou. Hoci autor špekuluje, že to môže súvisieť s bohatstvom minerálov a vitamínov skupiny B prítomných v cereálnej káve, tento aspekt by si vyžadoval ďalší výskum.

Napriek tomu je to zaujímavý postreh. Dôležitou výhodou, ktorá bola zdôraznená, je skutočnosť, že cereálna káva neprispieva k vyplavovaniu horčíka z tela, čo môže byť dôsledkom konzumácie tradičnej kávy.

Začiatok experimentu bol pre novinárku ťažký, pretože bola zvyknutá na kofeínovú stimuláciu a chuť tradičnej kávy. To ukazuje, aké silné môžu byť naše návyky a aké dôležité je uvedomiť si potenciálne abstinenčné príznaky kofeínu.

Telo sa však časom prispôsobilo a Zalewska-Stankiewicz napokon svoj mesačný test zhodnotila pozitívne.

Zaujímavosťou je, že hoci sa rada vracia k pitiu tradičnej kávy, nemieni sa úplne vzdať cereálnej kávy, plánuje ju zaradiť do svojho jedálnička ako alternatívny nápoj, najmä poobede, aby sa vyhla problémom so spánkom.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*