
Čaj nás sprevádza po celý rok. Pijeme doma, v práci, u kamarátky, svokry či suseda. Namiesto opätovného varenia zeleného, čierneho alebo červeného čaju siahnite po inom náleve.
Šafranový čaj má jemnú chuť, jemne žltú farbu a množstvo nutričných vlastností, ktoré vás rýchlo presvedčia, aby ste po ňom siahli. Šafran je jedným z najcennejších korení na svete, takže sa môžete cítiť skutočne kráľovsky.
O zdravotných vlastnostiach čaju sa hovorí už dlho. Červená má pomáhať pri chudnutí, zelená je povestná bohatstvom antioxidantov a blahodarným vplyvom na koncentráciu a čierna je zdrojom kofeínu.
Horúcim v pätách je im však šafranový čaj. Vyrába sa zalievaním prameňov šafranu horúcou vodou. Niekedy sa na zvýraznenie chuti a vlastností pridáva med, citrón, zázvor, kardamón alebo škorica.
Nejde o tradičný „čaj“, ako sa formálne nazýva, ale o výluh z listov Camellia sinensis. Je to bylinkový nálev z korenia, ktorý vás očarí svojou chuťou.
Vlastnosti šafranového čaju
Šafran je po stáročia oceňovaný nielen ako korenie, ale aj pre jeho zdravotné vlastnosti. Obsahuje silné antioxidanty ako crocin, crocin, safranal a flavonoidy, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele.
Vďaka tomu odďaľuje proces starnutia organizmu. Karotenoidy nachádzajúce sa v šafrane, ako je zeaxantín a luteín, môžu prospievať zdraviu zraku a chrániť pred makulárnou degeneráciou.
Zahrnutie šafranového čaju do vašej stravy môže pomôcť regulovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Priaznivo pôsobí aj na nervový systém, pomáha znižovať stres a cítiť sa pokojne.
Na čo pomáha nálev zo šafranu?
O šafranový čaj by mal mať záujem aj ženy. Toto korenie môže pomôcť zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS), ako sú zmeny nálady, podráždenosť a bolesť brucha.
Ako pripraviť šafranový čaj?
Chuť šafranového čaju je jemná, jemne zemitá, s jemným tónom medu a kvetov. Nie je intenzívny ani ohromujúci, vďaka čomu si naň ľahko zvyknete.
Do pohára vložte asi 6-7 prameňov šafranu. Zalejeme ich horúcou, nie však vriacou vodou. Príliš horúca voda môže negatívne ovplyvniť jemné zlúčeniny tohto cenného korenia a znížiť jeho potenciál.
Aby šafran naplno odhalil svoju intenzívnu farbu, jemnú chuť a cenné zdraviu prospešné vlastnosti, oplatí sa dať mu čas na vylúhovanie – optimálnych je asi 5 až 10 minút.
Nálev môžete obohatiť plátkom čerstvého citróna, trochou prírodného medu alebo niekoľkými lístkami osviežujúcej mäty.
Obsah našich webových stránok slúži na informačné a vzdelávacie účely a nenahrádza lekársku konzultáciu. Pred prijatím zdravotných rozhodnutí sa poraďte s odborníkom.
Leave a Reply