Pridávam ho do palacinkového cesta namiesto mlieka alebo cmaru. Cesto má skvelú konzistenciu a je jemné!

Väčšina z nás pri príprave palacinkového cesta siaha po mlieku alebo cmaru. Ak ich ale čo i len raz nahradíte kefírom, možno budete veľmi prekvapení. Palacinky sú jemné, elastické a majú výraznú chuť, ktorá sa hodí k sladkým aj slaným polievkam.

Lepšia konzistencia cesta

Kefír má mierne hustú, krémovú textúru, vďaka ktorej je cesto na palacinky elastické a lepšie sa drží na panvici.

Na rozdiel od mlieka, ktoré je vodnatejšie, kefír spája ingrediencie do jednotnej zamatovej hmoty – na dosiahnutie dobrej konzistencie netreba pridávať toľko múky.

Prirodzená nadýchanosť a hebkosť

Kefír obsahuje prírodné bakteriálne kultúry a jemne kvasiace zložky, ktoré pôsobia ako prírodný kypriaci prostriedok. Vďaka tomu sú palacinky nadýchanejšie a jemnejšie aj bez pridania prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny.

Je to skvelé riešenie pre tých, ktorí uprednostňujú kuchyňu „bez prášku“.

Chuť s charakterom

Na rozdiel od neutrálneho mlieka a mierne kyslého cmaru dodáva kefír koláču mierne jogurtovú, výraznú chuť. Je dokonalým základom pre slané aj sladké palacinky – chuť je bohatšia, ale nedominuje plnke ani polevám.

Lepšia tolerancia a trávenie

Kefír je fermentovaný a prirodzene obsahuje menej laktózy ako mlieko. Kefírové palacinky preto často lepšie znášajú ľudia s citlivým tráviacim systémom. Okrem toho bakteriálne kultúry napomáhajú tráveniu – čo je dôležité, keď jeme viac palaciniek, ako sme plánovali.

Recept na palacinky s kefírom
Ingrediencie (na cca 10-12 palaciniek):

  • 2 vajcia,
  • 1,5 šálky kefíru,
  • 1/2 šálky perlivej vody,
  • 1 a 1/4 šálky pšeničnej polohr.múky,
  • 2 lyžice oleja,
  • štipka soli,
  • voliteľne 1 čajová lyžička cukru (pre sladkú verziu).

Spôsob prípravy:

  1. Vo veľkej miske rozšľaháme vajíčka s kefírom a perlivou vodou. Pridajte múku, soľ (a cukor, ak používate), potom dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom, aby ste sa vyhli hrudkám.
  2. Pridajte olej a znova premiešajte – cesto by malo byť hladké a konzistencie riedkeho krému. Cesto odložte na 15–20 minút, aby si odpočinulo a lepšie sa spojilo.
  3. Rozohrejte panvicu s trochou oleja a na strednom ohni opečte tenké palacinky z oboch strán do zlatista. Pridám tvaroh a zabalím do palaciniek. Sú ideálne na večeru, ale aj ako dezert.

Dobrú chuť a nezabudnite zdieľať aj so svojimi priateľmi 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*