
Ide o dezert, ktorý kraľoval v domácnostiach a jedálňach. Niekedy bola taká hustá, že by v nej lyžica stála, inokedy nahradila kompót. Je to nielen sladká spomienka na detstvo, ale aj zdravý recept na popoludňajšiu maškrtu.
Ovocné želé nie je len vrecúško, ktoré si kúpite v obchode. Domáca verzia poteší chuťou a jednoduchosťou prípravy. Nad kvalitou a chuťou máte potom kontrolu a príprava je hračka.
Zdravé ovocné želé
Aj keď je ovocie očividne zdrojom cukru, želé má okrem chuti aj množstvo iných benefitov. V prvom rade je ľahko stráviteľné, čo z neho robí liek na žalúdočné problémy a nepríjemné neduhy s nimi spojené.
Jeho gélová konzistencia môže mať ochranný účinok na žalúdočnú a črevnú sliznicu, upokojuje podráždenia, napr. v prípade pálenia záhy, prekyslenia alebo zápalu.
Funguje ako náplasť na podráždenie vo vnútri nášho tela. Želé pomáha udržiavať správnu hydratáciu organizmu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie čriev. Ovocie poskytuje aj niektoré vitamíny a vlákninu, ktorá ďalej zlepšuje trávenie.
Želé si môžete pripraviť aj s pridaním ľanového semena, ktoré ešte viac zvýrazňuje jeho vlastnosti. Ľanové semienko je bohaté na rozpustnú vlákninu, ktorá napučiava v črevách, zvyšuje objem stolice a uľahčuje pohyb čriev, čo môže pomôcť pri zápche.
Lignany obsiahnuté v ľanovom semene pôsobia ako antioxidanty a majú protizápalové účinky.
Domáce jahodové želé
Pri výrobe domáceho želé máte pod kontrolou množstvo pridaného cukru a kvalitu surovín. Môžete použiť akékoľvek ovocie, ako sú maliny, čučoriedky, čerešne, jahody alebo jablká. Fungovať bude mrazené aj čerstvé ovocie, takže si domáce želé môžete užívať po celý rok.
Ingrediencie:
- 200 g jahôd
- 1 polievková lyžica zemiakového škrobu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- voda
- cukor (voliteľné)
Spôsob prípravy:
- Jahody dôkladne umyte a odstráňte stopky.Ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca. Ak chcete zamatovú konzistenciu, môžete ich pretlačiť cez sitko.
Pridáme citrónovú šťavu, privedieme do varu a ochutnáme, či sú dostatočne sladké. V prípade potreby pridajte cukor. - Zmiešajte škrob s vodou, aby ste vytvorili hustú suspenziu. Nalejte do hrnca a priveďte do varu. Ak je želé príliš husté, môžete pridať viac vody.
Domáce jahodové želé je pripravené.
Dobrú chuť, pevné zdravie a nezabudnite sa o tieto informácie podeliť aj so svojimi známymi. 🙂
Leave a Reply