Koláč ako od starej mamy: Recept, ktorý prežil generácie a stále chutí božsky!

Zabudnutý poklad zo starej kuchárskej knihy našich mám a starých mám opäť ožíva! Tento tradičný koláč sa piekol pri sviatkoch, nedeľných obedoch aj rodinných oslavách.

Používa jednoduché suroviny, ktoré nájdete v každej kuchyni, a jeho chuť vám pripomenie detstvo. Pripravte si ho podľa osvedčeného receptu a vychutnajte si nostalgickú chuť domova.

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g polohrubej múky

  • 125 g masla (alebo masti, ako to bývalo kedysi)

  • 80 g práškového cukru

  • 1 vajce

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • štipka soli

  • trocha mlieka podľa potreby (cca 1–2 PL)

Ingrediencie na plnku:

  • 500 g tučného tvarohu

  • 2 žĺtky

  • 100 g kryštálového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • kôra z 1 citróna

  • hrozienka namočené v rume (voliteľné)

  • 2 bielky (vyšľahané na sneh)

Postup:

  1. Cesto: Z múky, prášku do pečiva, cukru, vajec, masla a štipky soli vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte trochu mlieka. Zabaľte do utierky a nechajte chvíľu odpočinúť v chlade.

  2. Plnka: Tvaroh vymiešajte s cukrom, vanilkou, žĺtkami a citrónovou kôrou. Nakoniec jemne vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Môžete pridať hrozienka namočené v rume.

  3. Cesto vyvaľkajte a vložte do maslom vymasteného plechu. Rozotrite tvarohovú plnku. Môžete navrch nastrúhať trochu cesta alebo pridať mriežkovaný vzor.

  4. Pečte pri 180 °C približne 35–40 minút, kým okraje nezhnednú a plnka nie je pevná.

  5. Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Tip: Najlepší je na druhý deň – keď sa chute rozležia. Koláč skladujte prikrytý v chlade.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*