
Zabudnutý poklad zo starej kuchárskej knihy našich mám a starých mám opäť ožíva! Tento tradičný koláč sa piekol pri sviatkoch, nedeľných obedoch aj rodinných oslavách.
Používa jednoduché suroviny, ktoré nájdete v každej kuchyni, a jeho chuť vám pripomenie detstvo. Pripravte si ho podľa osvedčeného receptu a vychutnajte si nostalgickú chuť domova.
Ingrediencie na cesto:
-
250 g polohrubej múky
-
125 g masla (alebo masti, ako to bývalo kedysi)
-
80 g práškového cukru
-
1 vajce
-
1 ČL prášku do pečiva
-
štipka soli
-
trocha mlieka podľa potreby (cca 1–2 PL)
Ingrediencie na plnku:
-
500 g tučného tvarohu
-
2 žĺtky
-
100 g kryštálového cukru
-
1 vanilkový cukor
-
kôra z 1 citróna
-
hrozienka namočené v rume (voliteľné)
-
2 bielky (vyšľahané na sneh)
Postup:
-
Cesto: Z múky, prášku do pečiva, cukru, vajec, masla a štipky soli vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte trochu mlieka. Zabaľte do utierky a nechajte chvíľu odpočinúť v chlade.
-
Plnka: Tvaroh vymiešajte s cukrom, vanilkou, žĺtkami a citrónovou kôrou. Nakoniec jemne vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Môžete pridať hrozienka namočené v rume.
-
Cesto vyvaľkajte a vložte do maslom vymasteného plechu. Rozotrite tvarohovú plnku. Môžete navrch nastrúhať trochu cesta alebo pridať mriežkovaný vzor.
-
Pečte pri 180 °C približne 35–40 minút, kým okraje nezhnednú a plnka nie je pevná.
-
Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Tip: Najlepší je na druhý deň – keď sa chute rozležia. Koláč skladujte prikrytý v chlade.
Leave a Reply