Domáci zemiakový gratin s cesnakom a smotanou: Dokonalé jedlo na každý deň.

Zemiaky, smotana, syr a voňavý cesnak – kombinácia, ktorú naše staré mamy poznali naspamäť. Tento gratin je krémový, sýty a pritom nenáročný na prípravu.

Ingrediencie:

  • 1,2 kg zemiakov (najlepšie typu B)

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)

  • 150 ml mlieka

  • 150 g tvrdého syra (napr. ementál alebo cheddar)

  • 1 lyžička soli

  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

  • Muškátový oriešok podľa chuti

  • Maslo na vymazanie formy

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (cca 3 mm). V miske zmiešajte smotanu, mlieko, pretlačený cesnak, soľ, korenie a štipku muškátového orieška.

  2. Zapekaciu misu vymastite maslom a poukladajte do nej vrstvu zemiakov. Polejte časťou smotanovej zmesi, posypte trochou syra. Postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny.

  3. Poslednú vrstvu bohato posypte syrom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50–60 minút, kým nie sú zemiaky mäkké a vrch zlatistý.

👉 Skúste ho – a dajte vedieť, ako vám chutil! Uložiť recept = nápad na skvelý obed vždy poruke 💛

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*