Kôpor už nezmrazujem. Mám šikovnejší a jednoduchší spôsob, ako ho skladovať.

Ako predĺžiť čerstvosť kôpru bez použitia mrazničky? Táto metóda je stará ako svet. Vďaka nej bude kôpor vždy na dosah.

Ľudia, ktorí si sami pestujú zeleninu a bylinky vo svojich záhradách, zbierajú úrodu už od začiatku mája – najskôr vo forme skorej zeleniny, teraz v bujných strapcoch reďkovky, špenát či kôpor.

Pred časom sme písali o metóde na mrazený kôpor, ktorý je ideálny do vývaru. Je tu však aj ďalší spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť aromatického zeleného prídavku.

Keď nebol prístup k chladničkám a mrazničkám, spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť potravín, bolo ich konzervovanie v soli. Týmto spôsobom sa skladovalo predovšetkým mäso a ryby.

Soľ ale konzervuje aj zeleninu, ktorej najlepším príkladom sú rôzne druhy kyslých uhoriek. Na uzavretie kôpru v pohári nepotrebujete žiadnu soľanku.

Stačí hrubozrnná soľ a čerstvé, zelené strapce. Dôkladne umyte a roztriedte kôpor, aby ste odstránili všetky žlté alebo hnijúce listy.

Odrežte všetky hrubšie stonky, ktoré by mohli v dóze zaberať zbytočné miesto. Poháre dôkladne umyte a sterilizujte (vrátane uzáverov), aby ste predišli plesniam.

Kôpor z téglika vždy vyberte čistou lyžicou, aby ste nepreniesli baktérie, ktoré by mohli spustiť proces hnitia. Odoberte vrstvu soli a extrahujte zelené listy. Kôpor použite na zemiaky, šaláty, polievky a omáčky.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých zväzkov čerstvého kôpru,
  • 250 g hrubozrnnej soli.

Príprava:

Opláchnite kôpor, oddeľte všetky zhnité listy a odstráňte stonky. Rozotrite na papierové utierky a nechajte uschnúť. Do čistej nádoby navrstvíme soľ a kôpor, počnúc soľou a končiac ňou. Nádobu ochlaďte a kôpor použite do 1 roka.

Ak bol tento príspevok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*