
Ako predĺžiť čerstvosť kôpru bez použitia mrazničky? Táto metóda je stará ako svet. Vďaka nej bude kôpor vždy na dosah.
Ľudia, ktorí si sami pestujú zeleninu a bylinky vo svojich záhradách, zbierajú úrodu už od začiatku mája – najskôr vo forme skorej zeleniny, teraz v bujných strapcoch reďkovky, špenát či kôpor.
Pred časom sme písali o metóde na mrazený kôpor, ktorý je ideálny do vývaru. Je tu však aj ďalší spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť aromatického zeleného prídavku.
Keď nebol prístup k chladničkám a mrazničkám, spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť potravín, bolo ich konzervovanie v soli. Týmto spôsobom sa skladovalo predovšetkým mäso a ryby.
Soľ ale konzervuje aj zeleninu, ktorej najlepším príkladom sú rôzne druhy kyslých uhoriek. Na uzavretie kôpru v pohári nepotrebujete žiadnu soľanku.
Stačí hrubozrnná soľ a čerstvé, zelené strapce. Dôkladne umyte a roztriedte kôpor, aby ste odstránili všetky žlté alebo hnijúce listy.
Odrežte všetky hrubšie stonky, ktoré by mohli v dóze zaberať zbytočné miesto. Poháre dôkladne umyte a sterilizujte (vrátane uzáverov), aby ste predišli plesniam.
Kôpor z téglika vždy vyberte čistou lyžicou, aby ste nepreniesli baktérie, ktoré by mohli spustiť proces hnitia. Odoberte vrstvu soli a extrahujte zelené listy. Kôpor použite na zemiaky, šaláty, polievky a omáčky.
Ingrediencie:
- 5 veľkých zväzkov čerstvého kôpru,
- 250 g hrubozrnnej soli.
Príprava:
Opláchnite kôpor, oddeľte všetky zhnité listy a odstráňte stonky. Rozotrite na papierové utierky a nechajte uschnúť. Do čistej nádoby navrstvíme soľ a kôpor, počnúc soľou a končiac ňou. Nádobu ochlaďte a kôpor použite do 1 roka.
Ak bol tento príspevok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply