Ak držíte diétu, TOTO musíte mať vo svojej kuchyni!

Tekvica je jednou z najužitočnejších potravín a odporúča sa v každodennej strave.

Tekvica je z 90 percent tvorená vodou a obsahuje aj množstvo cenných zložiek ako bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny A, C, B1, B2, B3, B6, niacín, kyselinu listovú, minerálne látky (draslík, fosfor, vápnik, železo), oligo a mikroprvky, pektín a celulóza.

Vzhľadom na všetko vyššie uvedené je vynikajúci na prevenciu mnohých chorôb a je obzvlášť prospešný v nasledujúcich prípadoch:

1. Dobré pre pľúca

Tekvica je skvelá na dýchacie cesty. Výskum uskutočnený v Číne ukázal, že ľudia, ktorí pravidelne jedia tekvicu, majú o 27 percent menšiu šancu na rozvoj pľúcnych ochorení, a to všetko vďaka veľkému množstvu beta karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.

Početné štúdie ukázali, že potraviny bohaté na beta karotén môže znížiť riziko srdcových ochorení.

2. Diétne

Pre vysoký obsah vlákniny a nízku kalorickú hodnotu je výbornou potravinou pre všetkých, ktorí chcú schudnúť. Obsahuje tiež pektíny, celulózu, ako aj inú rastlinnú vlákninu, vďaka čomu je ľahko stráviteľná.

Nie je tu takmer žiadny tuk a 100 gramov tekvice obsahuje len asi tridsať kalórií. Ak sa tekvica používa pravidelne, môže zabrániť predčasnému starnutiu organizmu, vzniku srdcovo-cievnych ochorení a vzniku sivého zákalu.

3. Diuretikum a laxatívum

Vďaka množstvu zinku je dobrým spojencom v boji proti osteoporóze. Tekvica reguluje trávenie potravy, pôsobí ako preháňadlo, preto sa odporúča pri prevencii zápchy.

Plody tekvice sa v ľudovom liečiteľstve odporúčajú ako diuretikum na vypudenie prebytočnej vody z tela najmä u ľudí trpiacich reumou, dnou, zápalmi obličiek a močového mechúra.

4. Zlepšuje náladu

Odporúča sa ľuďom trpiacim depresiou kvôli vysokému percentu aminokyseliny L-tryptofán. Táto kyselina stimuluje vylučovanie serotonínu v tele a spôsobuje dobrú náladu a pocit šťastia.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*