Väčšina z nás nevie, že nálepky nalepené na ovocí a zelenine slúžia na viac ako len na skenovanie ceny.
Kód alebo vyhľadávacie číslo ceny na nálepke vám môže pomôcť určiť, či je produkt geneticky modifikovaný, organický alebo vyrobený s chemickými hnojivami, fungicídmi alebo herbicídmi.
1. Štvormiestny kód začínajúci číslicou 3 alebo 4 znamená, že produkt je pravdepodobne pestovaný konvenčným spôsobom. Posledné štyri písmená kódu predstavujú druh ovocia alebo zeleniny, ktoré kupujete. Napríklad banány sú vždy označené kódom 4011.
2. Ak existuje päť čísel a prvé je „8“, produkt je geneticky modifikovaný. Označenie na geneticky modifikovanom banáne (GE-geneticky upravené z GMO) by obsahovalo čísla 84011.
3. Päťmiestne číslo, ktoré začína 9 znamená, že položka je organická. Bio banány sú označené 94011.
Agentúra na ochranu životného prostredia varuje, že konzumácia pesticídov môže viesť k zdravotným problémom, ako sú „vrodené chyby, poškodenie nervov, rakovina a iné účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť počas dlhého obdobia“. Škody spôsobené pesticídmi sú vystavené najmä deťom.
Ovocie a zeleninu vždy kupujte v bio kvalite.
Tieto potraviny majú skutočne vysoký obsah pesticídov a mali by byť vždy kupované v bio kvalite:
- jablká
- Zeler
- Cherry paradajky
- Uhorky
- Hrozno
- Štipľavé papriky
- Nektárinky (dovážané)
- Broskyne
- Zemiaky
- Špenát
- Jahody
- Sladké papriky
- Kel
Tieto potraviny sú relatívne bezpečné a nemusia sa kupovať organické, ak máte obmedzený rozpočet:
- Špargľa
- Avokádo
- Kapusta
- Sladká kukurica (nezamieňať s potenciálne GMO konzervovanou kukuricou)
- Baklažán
- Grapefruit
- kiwi
- Mango
- Huby
- Cibuľa
- Papaya
- Ananás
- Sladký hrášok
- Sladké zemiaky
EWG tiež poznamenáva, že 99 percent jabĺk, 98 percent broskýň a 97 percent nektáriniek boli všetky testované pozitívne na aspoň jeden zvyšok pesticídov, zatiaľ čo priemerný (biely) zemiak mal viac pesticídov na hmotnosť ako ktorýkoľvek iný produkt!
Leave a Reply