Dan Butner, výskumník, ktorý sa venuje štúdiu návykov storočných ľudí, strávil posledných 20 rokov štúdiom ich stravovacích návykov. V odľahlej časti Kostariky, v Nicoyi, objavil najzdravšie raňajky na svete.
Každé ráno vstáva skupina miestnych obyvateľov veľmi skoro, aby pripravili špeciálne raňajky, ktoré sa stali predmetom záujmu mnohých výskumníkov.
Tradičná príprava
Obyvatelia Nikoje pod strechami s červenými taškami začínajú svoj deň zapálením ohňa v hlinených peciach, prípravou korenistej fazule a miesením kukuričného cesta.
Zaujímavý je najmä proces tvarovania kukuričných tortíl, ktoré sa vyrábajú ručne a pečú na horúcej hlinenej platni.
– Žena oddelí kúsok cesta vo veľkosti golfovej loptičky, položí ho na papier na pečenie a vytvorí dokonale okrúhlu placku. Položí na horúci hlinený tanier, kde sa cesto nafúkne, a potom ho poskladá do dokonalej tortilly – povedal.
– Na druhom konci sporáka traja zmiešajú fazuľu s cibuľou, červenou paprikou a miestnymi bylinkami. Fazuľa sa pomaly varí asi hodinu a potom sa zmieša s ryžou.
Butner poukazuje na to, že kľúčom k zdravotným prínosom tohto jedla sú ingrediencie, ktoré používajú. Kukuričné tortilly sú bohaté na komplexné sacharidy a čo je najdôležitejšie, popol rozkladá bunkové steny kukurice, uvoľňuje aminokyseliny a sprístupňuje telu niacín.
Tiež čierna fazuľa použitá v tomto jedle obsahuje podobné zložky ako čučoriedky a má pozitívny vplyv na trávenie, krvný tlak a hladinu inzulínu v krvi.
Kombináciou fazule a ryže vzniká kompletný proteín, ktorý prispieva k zdravému a dlhému životu.
Cena a praktickosť
Zaujímavosťou je, že celková cena týchto raňajok je len okolo štyroch eur a dajú sa pripraviť na celý týždeň, čo z nich robí nielen zdravú, ale aj ekonomickú voľbu.
Leave a Reply