Ak sa namiesto kuchynského oleja vrátite k bravčovej masti, urobíte jednu z najlepších veci pre seba a svoje telo.

Masová hystéria proti tuku, ktorá začala v Amerike v 70. rokoch minulého storočia, úplne prevalcovala zdravé stravovanie. Bežné je varenie na oleji, čo je oveľa nezdravšie ako varenie s tukom.

Kto tvrdí, že tuk je škodlivý, veľmi sa mýli! Tuky sú nevyhnutné látky pre väčšinu foriem života, ktoré zohrávajú úlohu v štruktúre a metabolizme tela.

To, či bravčová masť zvyšuje hladinu cholesterolu alebo prispieva k ochoreniam srdca, je stará debata. Hystéria sa začala v osemdesiatych rokoch, keď niektorí odborníci obviňovali bravčovú masť a maslo z obezity a cievnych chorôb.

Dospelo to až do bodu, keď zvyk vyprážať na masti vo vyspelých krajinách sveta takmer úplne vymizol a všetci začali používať kuchynský olej.

Odvtedy sa ukázalo, že kuchynský olej je nezdravšia potravina, ktorú sme zaviedli do nášho jedálnička. Dnes je preukázaný aj jeho karcinogénny účinok.

Dôvodom zámeny môže byť aj to, že slnečnicový olej je v kuchyni nepochybne oveľa jednoduchšie použiť ako bravčová masť.

Je tiež jednoduchšie zohrievať, filtrovať a skladovať, takže gazdinky v našom uponáhľanom svete zabudli na tuk, ktorý je navyše drahší ako kuchynský olej.

Dietológovia si teraz uvedomili, že za obezitu a srdcové choroby môže predovšetkým nadmerná konzumácia rafinovaných uhľohydrátov a cukru, nie tuk, ktorého sme sa úplne vzdali. Choroby nevymizli, no každým rokom postihujú čoraz viac ľudí na celom svete.

S tukom už nevaríme, aj keď tí, čo si ešte pamätajú staré chute, vedia, o koľko chutnejšie je mäso vyprážané na tuku alebo pripravená praženica ako plasticky zapáchajúce mastné jedlo.

Navyše, niektoré koláče, napríklad lístkové cesto, sa nedajú urobiť z ničoho iného ako z bravčového tuku, škoda, že sme na tieto dobroty zabudli.

Ak tuk nemal inú výhodu ako to, že keď tuk vypražíme, stane sa z neho lahodná posýpka, nemali by sme naň zabúdať. Rovnako je to aj pri pečení husacej či kačacej, ktorej vedľajší produkt je tiež skutočnou lahôdkou.

Je dobré nielen vyprážať na tuku, ale úplne inú chuť budú mať aj pečienky pripravené v rúre, ak ich omastíte bravčovou masťou alebo kura s husacou masťou.

Mimochodom, dokonalá praženica sa vypráža v zmesi bravčovej masti a masla podľa originálnej receptúry a aj vyprážanie na masle má v kuchyni právo. Ak však chceme chrániť zdravie rodiny, vzdajme sa raz a navždy oleja!

Teraz je vedecky dokázané, že tuk je oveľa zdravší ako kuchynský olej a nespôsobuje vysokú hladinu cholesterolu. Dnes lekári vinia vysokú konzumáciu sacharidov zo zvyšujúceho sa výskytu rôznych degeneratívnych ochorení.

Je známe, že olej na varenie obsahuje karcinogény a nenasýtené mastné kyseliny, ľahšie žltne, znečisťuje životné prostredie a nechutí. Bohužiaľ, manipulácia a filtrácia je oveľa jednoduchšia ako bravčová masť a mnohí ju radšej používajú pre pohodlie.

Nikto však nespochybňuje, že jedlo vyprážané na tuku, mäso a dokonca aj hranolky sú oveľa chutnejšie ako mastné. Koncentrované zemiaky vyprážané na oleji sú oveľa ťažšie stráviteľné, ako keby sa robili na tuku.

Teória, že nízkotučná strava je šetrnejšia, bola tiež vyvrátená, pretože mozog, trávenie a srdce potrebujú tuk, no nie vo forme rafinovaného oleja, ale v prirodzenej forme: v semenách rastlín alebo v potravinách živočíšneho pôvodu.

Mangalica je najlepšia! Výživový obsah a obsah tuku v danom tuku závisí od druhu zvieraťa, mangalica obsahuje značné množstvo cholesterolu a vitamínu E, podobne ako kačacia a husacia masť.

Tuk a zdravie: úloha „dobrých tukov“.

  • Mozog: Náš mozog je náš „najtučnejší orgán“.
  • Pohoda: Prítomnosť správneho množstva cholesterolu a esenciálnych mastných kyselín (hlavne DHA) prispieva k udržaniu hormónu serotonínu a efektívnejšiemu fungovaniu mozgových nervov. Prostredníctvom nich zohráva úlohu v boji proti depresii. Jedzme potraviny obsahujúce

Omega-3!

  • Bunková stena: Vonkajšia časť bunkových stien je tvorená molekulami tuku.
  • Lepší metabolizmus: Tuky poskytujú telu viac energie
  • Vitamíny: Sprístupňujú a sprístupňujú pre telo vitamíny rozpustné v tukoch (D, E, K, A).
  • Kosti: Zdravé tuky pomáhajú zapracovať vápnik do kostí. Vitamíny rozpustné v tukoch K2 a D tiež prispievajú k metabolizmu kostí.
  • Ochrana pred patogénmi: Lepšia funkcia imunity: niektoré nasýtené mastné kyseliny, ako je červený palmový a kokosový olej, obsahujú kyseliny laurylovú a myristovú, ktoré majú antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti.

Ak vás článok zaujal a páči sa Vám, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*