Pankreas je veľmi dôležitý orgán, ktorý je zodpovedný za trávenie bielkovín, tukov a sacharidov. Produkuje tiež inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi. Pankreas, keď je chorý, dlho nedáva signály a často naň zabúdame a nestaráme sa oň tak, ako by sme mali. Medzitým problémy s pankreasom môžu viesť k vážnemu zápalu, ktorý ohrozuje náš život. Aké potraviny škodia pankreasu najviac?
Bravčová kotleta
Je ťažké si predstaviť kuchyňu bez lahodných bravčových rezňov. Často ich podávame na večeru väčšinou tak, že ich opečieme na panvici. Medzitým je takéto jedlo veľmi ťažko stráviteľné a zaťažuje pankreas, čo ho núti tvrdo pracovať. Nadmerná konzumácia mäsa bohatého na nasýtené tuky môže viesť k chronickej pankreatitíde. Vyprážanie mäsa na oleji navyše vedie k tvorbe transmastných kyselín, ktoré sú prozápalové a zvyšujú riziko obezity, cukrovky a ochorení pankreasu. Vyprážaný bravčový rezeň v strúhanke absorbuje takmer toľko tuku, koľko sám váži.
Na uvoľnenie pankreasu by ste mali obmedziť konzumáciu tučného mäsa, ako je bravčové, hovädzie, jahňacie a hus, a namiesto toho zvoliť kuracie, morčacie alebo chudé ryby. Mali by ste sa vzdať aj vyprážania a obaľovania, v prospech dusenia alebo pečenia vo fólii bez tuku.
Pečeň s cibuľou
Pankreas tiež nemá veľmi rád vnútornosti. Chutnú pečeň s cibuľou, ktorú mnohí radi jedia, preto treba pri problémoch s týmto orgánom odložiť. Takéto jedlo obsahuje obrovské množstvo nasýtených mastných kyselín a cholesterolu, čo veľmi zaťažuje pankreas. Niektoré vnútornosti sú navyše nabité steroidmi, antibiotikami a rastovými hormónmi.
Poľovnícky guláš
Pankreas nevyužíva zeleninu a nadúvajúce ovocie, preto by človek s chronickým zápalom tohto orgánu nemal siahať po bigose. Pri problémoch s pankreasom sa odporúča nízkotučná a ľahko stráviteľná strava, pričom kapusta patrí medzi ťažko stráviteľné produkty s vysokým obsahom vlákniny, ktorá v tráviacom trakte zostáva dlhodobo. Choroby pankreasu sú často sprevádzané hnačkami, takže jedenie bigosu a iných jedál z kapusty to môže zhoršiť. Prácu pankreasu môžu narušiť aj také jedlá ako je pečená fazuľa, hrachová polievka, zelená fazuľka, čili, kapustnica, kapustové a hubové krokety.
Polievky z mäsového vývaru ochutené smotanou
Dochutené smotanou alebo zápražkou získajú polievky výraznejšiu chuť a sú výživné, nemali by však po nich siahať ľudia, ktorí chudnú a majú problémy s pankreasom. Kyslá smotana, maslo, zápražka sú ťažko stráviteľné produkty a po ich zjedení môžeme pociťovať bolesti v podžalúdkovej žľaze. Tento orgán zaťažujú aj husté polievky z mäsových a kostných vývarov a bujóny. Oplatí sa ich nahradiť polievkami na zeleninovom vývare, napríklad zeleninovou, paradajkovou, zemiakovou, jačmennou polievkou alebo červeným borščom.
Jedlá s hustými omáčkami
Rovnako ako smotana alebo zápražka aj omáčky môžu zaťažiť pankreas: husté, mastné a pikantné omáčky ako smotana, majonéza, horčica, chren či grécke omáčky. Nemusíte sa však úplne vzdať pridávania omáčok do jedál. Stačí si pripraviť domáci dip z prírodného jogurtu s bylinkami a korením. Pankreas priaznivo ovplyvňuje napr. lístky mäty piepornej.
Palacinky
Lahodné palacinky s džemom či ovocným sirupom, šľahačkou či inými sladkými doplnkami sú skutočným potešením, ale aj kalorickou bombou. Toto jedlo je škodlivé najmä pre pankreas, pretože je bohaté na jednoduché cukry. Môžu prispieť k rozvoju zápalu v pankrease, čo následne zvyšuje riziko cukrovky. Sladké jedlá a pochutiny tiež náhle zvýšia hladinu glukózy v krvi, takže pankreas musí tvrdo pracovať, aby ju vrátil do normálu. Bokom by ste nemali mať len cukrovinky z obchodu, ale aj vysokosacharidové džemy či ovocné sirupy, ktoré si radi pridávame do palaciniek a iných domácich dezertov.
Leave a Reply