Ak ste doteraz vyhadzovali šupku z jablka, už to neurobíte!

Môžete si prečítať veľa článkov o tom, koľko vecí skončí v koši, aj keď sa stále dajú znova použiť. Teraz vám ukážeme, na čo je dobrá jablková šupka namiesto toho, aby skončila v koši. Už ju nikdy nevyhodíte!

Chráni pred rakovinou

Ukázalo sa, že antioxidačný účinok jablkovej šupky je oveľa silnejší ako u vzoriek odobratých z dužiny jablka. Na základe toho všetkého sa preto oplatí jesť jablko po dôkladnom očistení aj so šupkou pravidelne, čím sa naše telo obohatí o mnoho dôležitých živín a antioxidantov.

Nachádza sa v šupke jablka. zlúčeniny s fenolovou štruktúrou majú potenciálny protirakovinový účinok.

Výroba ovocných džemov

Jadro a šupku z jablka nevyhadzujte, uvarte ho ako lekvár a potom sceďte. Vďaka vysokému obsahu pektínu výborne zahustí ostatné ovocné džemy, čím skráti dobu ich varenia.

Domáci peeling

Ovocný píling nie je v kozmetike neznámy a ak možno nie s rovnakou účinnosťou, môžete si ho urobiť doma zadarmo a pleť osvieži aj tak. Po zvyčajnom čistení tváre si natrite pokožku jablkovou šupkou tak, aby sa mäsitá časť dotýkala vašej tváre.

Jemné kyseliny jemne čistia pokožku, odstraňujú nečistoty a odumreté vrstvy pokožky a stimulujú krvný obeh. Potom si tvár umyte studenou vodou, natónujte a použite hydratačný krém!

Nadýchané koláčiky

Prekliatím perníkov a iných podobných, keksíkovitých koláčikov je, že ťažko zmäknú, často zostávajú tvrdé aj vo vrecúšku a sú zbytočné, ak sa človeku pri uhryznutí „láme“ zub, čo sa bohužiaľ môže stať každému .

Keď budete nabudúce piecť koláčiky, vložte koláčiky do vrecka alebo uzatvárateľnej škatuľky a prihoďte k nim nastrúhanú šupku z jablka. Na druhý deň budú koláčiky nielen lahodne mäkké, ale aj nebesky voňavé. Oveľa radšej ich ochutnáte, uvidíte!

Jablčný ocot

Jablčný ocot príde vhod v každej domácnosti a šalátom dodá božskú chuť. Je to super jednoduché na prípravu: vezmite si zaváraciu nádobu a na dno dajte šupky z jabĺk, na hrúbku asi 4 prsty, potom ju naplňte vodou a na každých 10 lyžíc vody pridajte lyžicu cukru.

Zakryte nádobu gázou, potom ju nechajte na teplom mieste 8-10 dní, nakoniec ju prefiltrujte a váš jablčný ocot je pripravený!

Jablkové čipsy

Vyplatí sa vysušiť aj šupku z jablka, pretože získate božské jablkové chipsy, ktoré sú zdravou a nízkokalorickou maškrtou, no obohatíte si ním aj müsli, kašu a môžete ho jesť aj počas diéty.

Ak chcete niečo naozaj lahodné, namočte sušenú jablkovú šupku do rozpustenej čokolády a nechajte uschnúť. Výsledok bude nebeský, no nezabúdajte, že pochúťka už nie je taká nízkokalorická.

Nádoby

Je váš hliníkový riad sčernený? Žiaden problém! Do hrnca vhoďte čerstvú jablkovú šupku, zalejte trochou vody a začnite vrieť! Ak vonkajšia strana hrnca sčernela, ponorte špongiu do zmesi jablkových šupiek a potrite ňou hrniec. Škvrny zmiznú bez stopy.

Čaj z jablkovej kôry

Zo sušenej jablkovej šupky nalámanej na kúsky sa dá pripraviť čaj, ktorý je nielen lahodný, ale aj blahodarne pôsobí na zdravie, ktorý naše staré mamy v tom čase odporúčali pri nádche a kašli.

Ak ho zmiešate so sušeným ovocím, kúskom škorice a klinčekom, získate božsky lahodný čajový základ, ktorý môžete zaliať horúcou vodou a po 8 minútach lúhovania prefiltrovať a popíjať, či už ste prechladnutí alebo len chcete trochu zhovievavosti.

Stimuluje spaľovanie kalórií

Nový výskum z University of Iowa odhalil, že kyselina ursolová, prírodná látka nachádzajúca sa v šupke jabĺk, znižuje obezitu a ďalšie súvisiace poruchy tým, že zvyšuje množstvo svalov a hnedého tuku, dvoch tkanív známych pre svoje vlastnosti na spaľovanie kalórií.

Podeľte sa o tento zaujímavý článok aj so svojou rodinou a priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*