Ak ste už niekedy šúpali naklíčené zemiaky, pravdepodobne to už neurobíte!

Zemiaky sú jednou z našich najobľúbenejších potravín, ktoré konzumujeme takmer denne v rôznych podobách. Je veľmi zdravá, ale ak sa nekonzumuje správne, môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Naklíčené zemiakové klíčky obsahujú toxíny, preto ich v tomto stave nikdy nejedzte. Ak sú príliš dlho vystavené svetlu, vzniká toxická látka nazývaná solanín. V závislosti od skonzumovaného množstva môže solanín spočiatku spôsobiť slabosť, únavu a dokonca kómu.

Aby ste sa vyhli tomuto problému, odporúča sa odstrániť klíčky zo zemiakov a vyhodiť tie, ktoré sú jasne zelené. Zemiaky obsahujú veľa vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a tiež riziko srdcových ochorení. Obsah kyseliny listovej znižuje riziko vzniku rakoviny.

Zemiaky by sa mali vždy skladovať na tmavom a chladnom mieste, inak rýchlo vyklíčia a nevydržia až do jari. Nehovoriac o tom, že vo veľkých množstvách môžu byť naklíčené zemiaky jedovaté.

Podeľte sa o tento článok aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*