Reumatoidná artritída je dlhodobý stav, ktorý spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť kĺbov a postihuje najmä ruky, nohy a zápästia. Ľudia s reumatoidnou artritídou často zažívajú obdobia, keď sa symptómy zhoršujú, ale tieto obdobia je ťažké predvídať.
Odborníci tvrdia, že strava môže hrať dôležitú úlohu pri liečbe artritídy. Niektorí ľudia s reumatoidnou artritídou tiež pociťujú problémy v iných častiach tela alebo všeobecnejšie príznaky, ako je únava a strata hmotnosti.
Odborníčka na výživu Cassandra Barnsová načrtáva najdôležitejšie potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pre ľudí trpiacich artritídou:
Červené mäso
Červené mäso obsahuje relatívne vysoké hladiny omega-6 mastnej kyseliny (kyselina arachidónová), ktorá sa v tele môže premeniť na prozápalové látky a môže zhoršiť bolesť a zápal.
Malé množstvo kvalitného červeného mäsa môže byť prospešné, pretože poskytuje dobrú úroveň živín, ako je železo. Ľudia s artritídou však môžu mať prospech z obmedzenia na 1-2 porcie týždenne.
Vyprážané jedlá
Snažte sa vyhýbať vyprážaným jedlám, najmä tým vyprážaným na rastlinných olejoch Rastlinné oleje majú vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, o ktorých sme hovorili vyššie. Tieto tuky tiež žltnú pri zahrievaní na vysoké teploty, ako sa to stáva pri vyprážaní.
Káva
Káva môže pomôcť zvýšiť kyslosť krvi, čo môže zhoršiť prípadný zápal. Káva bez kofeínu nie je dobrou alternatívou, pretože stále obsahuje látky, ktoré môžu byť pre telo škodlivé. Vyberte si lepší zelený čaj a bylinkový čaj.
Občerstvenie a sladkosti
Podobne ako káva, aj nápoje sýtené oxidom uhličitým a sladké jedlá môžu zvýšiť kyslosť krvi, čím sa zápal zhorší. Najlepšie nápoje sú čistá voda, bylinkové čaje a ovocné šťavy zriedené pol na pol vodou, ale vyhnite sa pomarančovému džúsu, pretože môže byť príliš kyslý.
Pšenica a mliečne výrobky
Potravinové alergie alebo intolerancie môžu byť častou príčinou zápalu, pretože vznikajú, keď imunitný systém človeka prehnane reaguje na látku obsiahnutú v jedle. Príznaky môžu zahŕňať zhoršujúcu sa bolesť kĺbov a môžu byť veľkým problémom pre ľudí s reumatoidnou artritídou.
Najmä intolerancia na pšenicu môže byť obzvlášť častá a niektorí ľudia zisťujú, že hľadanie alternatív k pšenici a potravinám na báze pšenice môže mať priaznivý vplyv na zápal a bolesť.
A neznášanlivosť mliečnych potravín (najmä tých, ktoré pochádzajú z kravského mlieka) môže byť príčinou zhoršenia bolesti pri artritíde. Mliečne výrobky obsahujú aj kyselinu arachidónovú, ktorá sa, ako už bolo spomenuté vyššie, dokáže premeniť na prozápalové látky.
Niektorá zelenina
Niektoré druhy zeleniny môžu u niektorých ľudí s artritídou zhoršiť bolesť a zápal. Takými sú paradajky, biele zemiaky, baklažány a papriky. Väčšina ostatnej zeleniny je prospešná a mala by tvoriť hlavnú časť väčšiny jedál.
Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply