Ako často jete takéto zemiaky? Buďte opatrní, mohlo by to mať vážne následky!

Hranolky sú nesporne chutné. Predpokladám, že túto skutočnosť nikto nemôže poprieť, hoci niektorí ľudia si uvedomujú, že nie sú veľmi zdravé, a preto sa im radšej vyhýbajú.

Podľa niektorých výskumov, ak jete vyprážané zemiaky dvakrát týždenne, máte oveľa vyššie riziko vzniku smrteľných ochorení. Odborníci dokázali, že vyprážané zemiaky sú dvakrát nezdravšie ako grilované alebo varené zemiaky. Pri vyprážaní sa nielenže absorbuje veľké množstvo nezdravých tukov, ale výrazne sa znižuje aj jeho výživová hodnota.

Okrem toho treba poznamenať, že sa zvyčajne dobre solia. Biele zemiaky sú po uvarení alebo uvarení v pare pomerne zdravou potravinou, pretože majú vysoký obsah vlákniny na správne trávenie, sú bohaté na živiny a vitamíny a môžu dokonca kompenzovať zvýšený glykemický index.

Zástancovia zdravej výživy odporúčajú vyhýbať sa spracovaným potravinám alebo potravinám s vysokým obsahom tuku a namiesto toho jesť aspoň 4-5 porcií zeleniny denne. Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa vyprážaniu zeleniny a mäsa na tuku a oleji.

Namiesto vyprážania zemiakov na veľkej panvici s olejom ich nakrájajte na kúsky, posypte morskou soľou, čerstvými bylinkami, pokvapkajte trochou olivového oleja a upečte na plechu vystlanom papierom na pečenie. Je to zdravšie a tvrdíme, že aj chutnejšie!

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho aj ďalej so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*