Ako používať želatínu pri bolestiach kĺbov. Prírodný liek, ktorý funguje!

Mnohí ľudia trpia bolesťami kĺbov bez ohľadu na to, či je príčinou osteoartróza, reumatoidná artritída, osteoporóza, úraz, dna, bežné opotrebovanie a iné príčiny.

Existujú známe prírodné protizápalové zložky, ako je kurkuma, med, cesnak a zázvor, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť, ale existuje aj ďalšia, menej populárna potravina, ktorá dokáže zázraky: želatína.

Želatína je kolagén získavaný z kostí, šliach a kože zvierat. Existuje aj rastlinná želatína vyrobená z agar-agaru (čistý extrakt z bielych morských rias) alebo karagenanu (morská riasa).

Rastlinná “želatína” má presne takú istú štruktúru na použitie pri varení ako želatína živočíšneho pôvodu, ale nemá rovnaké liečivé účinky na naše kĺby. V našom prípade použijeme len tradičnú živočíšnu želatínu.

Želatína má mnoho zdravotných výhod, najmä vďaka obsahu bielkovín a kolagénu.Práve tieto zložky sú potrebné na udržanie zdravých kostí, čo je normálne, keďže sa získavajú z kostí a iných zvyškov mäsa.

Kolagén je štrukturálny proteín tela a najrozšírenejší proteín v tele, ktorý spája všetky tkanivá a orgány v tele. Nachádza sa v koži, kostiach, vlasoch a spojivovom tkanive.

Želatína obsahuje šesť až dvanásť gramov bielkovín na polievkovú lyžicu. Naše telo absorbuje kolagén zo želatíny a využíva ho tam, kde ho potrebuje.

Želatína zmierňuje bolesť kĺbov dvoma spôsobmi: po prvé, posilňuje kosti a po druhé, zvyšuje hladinu kolagénu v tele, čím podporuje spojivové tkanivo.

Želatína obsahuje chondroitín, látku, ktorá sa nachádza v chrupavke a ktorá podporuje absorpciu vlhkosti vo vláknach, aby sa zachovala ich pružnosť a pohyblivosť.

Niekoľko štúdií o vplyve požitia kolagénu na liečbu osteoartrózy a osteoporózy ukázalo, že chrupavka ho skutočne absorbuje, čo vedie k lubrikácii a posilneniu spojivového tkaniva kĺbov, pričom sa účinne zmierňuje bolesť.

Po začatí konzumácie želatíny trvá určitý čas, kým telo vstrebe kolagén zo želatíny, čo môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Vzhľadom na to štúdia uverejnená v časopise Complementary Therapeutic Medicine v roku 2012 sledovala skupiny dobrovoľníkov a zaznamenávala úroveň bolesti, ktorú účastníci pociťovali tri a šesť mesiacov po začatí užívania kolagénu.

Medzi kontrolnou skupinou a skupinou, ktorá prvé tri mesiace používala kolagén, nebol žiadny rozdiel. Po šiestich mesiacoch bol však rozdiel medzi oboma skupinami výrazný a bolesť výrazne ustúpila.

V skupine, ktorá dostávala kolagén, došlo k merateľnému zníženiu bolesti kĺbov chrbta, rúk a nôh v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Ako používať želatínu pri bolestiach kĺbov

Želatína je číra, bez chuti a zápachu, čo sú vlastnosti, ktoré ju predurčujú na miešanie s inými zložkami na rôzne spôsoby.

Odporúča sa vyhýbať želatínovým prípravkom s pridanými chemickými látkami a farbivami, ktoré sa používajú v cukrovinkách, pretože neplnia úlohu, ktorú od nich chceme. Vyberte si čistú organickú želatínu bez pridaných látok.

Nižšie je uvedený jednoduchý recept, ktorý kombinuje želatínu s inými potravinami, aby sa vytvoril chutný a výživný liečivý doplnok.

Želatína zmierňuje bolesti kĺbov, semienka obsahujú vlákninu, zdravé tuky a minerály na podporu kostí, hrozienka nám dodávajú železo a med má protizápalové vlastnosti.

Recept na báze želatíny proti bolesti kĺbov
Budete potrebovať:

  • 3 polievkové lyžice hrozienok
  • 2 polievkové lyžice organickej želatíny
  • 8 čajových lyžičiek ľanového oleja
  • 4 polievkové lyžice sezamových semienok
  • 3 polievkové lyžice tekvicových semienok
  • ¾ šálky medu

Všetky ingrediencie dobre premiešajte v mixéri. Zmes skladujte v sklenenej nádobe pri izbovej teplote. Konzumujte jednu čajovú lyžičku dvakrát denne, pred raňajkami a obedom.

Vyskúšajte a uvidíte sami. Ak sa Vám príspevok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*