Ako pripraviť cesto na pirohy bez vajec? Pridajte 1 ingredienciu a bude radosť ich robiť!

Tradičné cesto na pirohy nepotrebuje vajíčka vôbec. Veľa ľudí ich pridáva zo strachu, že bez nich sa pri varení rozpadnú. Nič však nemôže byť ďalej od pravdy.

Tajomstvom úspešného cesta nie sú vajíčka, ale vriaca voda a kúsok pravého masla. Hoci sa objavujú v mnohých receptoch, bez tohto prídavku je cesto dokonale mäkké, hladké a elastické.

Všetko, čo potrebujete, je múka, soľ a vriaca voda. Aby ste si uľahčili zlepovanie pirohov, pridajte 1 polievkovú lyžicu masla.

Príprava cesta je mimoriadne jednoduchá a dané pomery vám vyjdú na cca 40 ks pirohov. Cesto je vhodné na všetky druhy plniek – na sladké aj slané.

Ako pripraviť cesto bez vajec?
Ingrediencie:

  • 300 g hl. múky
  • štipka soli
  • pohár vriacej vody
  • lyžica masla

Príprava cesta krok za krokom

  1. Začnite preosiať múku do misy, pridajte soľ a potom maslo rozpustené vo vriacej vode. Zmiešajte ingrediencie lyžičkou.
    Zmes preložíme na dosku posypanú múkou. Teraz je čas na miesenie cesta. Ak sa prilepí na dosku, posypeme ju múkou.
  2. Vymiesené cesto vložíme do misy a prikryjeme vlhkou utierkou. Odložte na 30 minút. Po uplynutí tejto doby cesto dáme späť na dosku a miesime asi 2 minúty.
  3. Veľkú guľu rozdeľte na 3-4 časti a každú časť rozvaľkajte na tenký plát. Pohárom vykrajujeme kruhy, pridáme plnku a zlepíme na polovicu. Ak môžete, môžete na okraji urobiť volánik. Ak nie, okraje stlačíme vidličkou alebo formičkou.

Samozrejme. Cesto je dostatočne pružné a dá sa ľahko použiť aj na menšie formy. A čo viac, podľa tohto receptu si môžete pripraviť aj rezance.

Všetko, čo musíte urobiť, je vyvaľkať cesto na tenký plát a nakrájať ho na rezance. Stačí ich uvariť v osolenej vode a máte hotovo.

Pirohy alebo haluštičky, ktoré môžete taktiež pripraviť  z tohto univerzálneho cesta, výborne chutia zmiešané s vyprážanou kapustou alebo na sladko – s makom a sušeným ovocím.

Prajeme dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*