- Či už ide o raňajky, večeru, dezert alebo koláč, džem sa vždy hodí. Bohužiaľ, džemy kupované v obchodoch sa už nevyrábajú zo 100 % ovocia a babičkine poličky sa po čase vyprázdnia, ale my si môžeme za 10 minút pripraviť taký lahodný džem, že sa ho nenasýtime!
Potrebujeme:
- 700 g jahôd
- 150 g hnedého cukru
- 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica vanilkového prášku
Príprava:
- Jahody umyte, odstráňte zelené stopky a vložte do stredne veľkého hrnca. Prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Po zohriatí niekoľkokrát premiešajte, kým sa nevytvorí biela pena.
- Miešajte maximálne 10 minút, potom odstráňte z ohňa. Pridajte citrónovú šťavu a vanilkový prášok a dobre premiešajte. Dajte do sklenenej nádoby a po vychladnutí skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Uskladnenie:
Čerstvo pripravený džem môžete skladovať v chladničke až 2 týždne. Môžete ho aj zamraziť, v takom prípade ho môžete nechať v mrazničke 1 rok a po rozmrazení ho spotrebovať do 1 týždňa.
Leave a Reply