Artritída: Potraviny, ktoré vyvolávajú zápal a ktorým by ste sa mali vyhýbať!

Artritída je všeobecný termín používaný na označenie stavov, ktoré spôsobujú zápal a bolesť kĺbov. Existuje niekoľko typov artritídy vrátane reumatoidnej artritídy, osteoartritídy a psoriatickej artritídy.

Liečba všetkých typov artritídy je založená na znižovaní zápalu a zvládaní bolesti. Žiadna diéta nedokáže úplne odstrániť príznaky artritídy a v závislosti od typu ochorenia majú trpiaci rôznu citlivosť, ktorá spôsobuje zápal.

Zníženie nasledujúcich potravín môže pomôcť zvládnuť príznaky:
Nasýtených tukov:

Potraviny bohaté na nasýtené tuky spôsobujú nárast tukového tkaniva a zápalu a zhoršujú artritídu. Hlavnými zdrojmi nasýtených tukov sú červené mäso, plnotučné mliečne výrobky, vyprážané a spracované potraviny.

Štúdia z roku 2009 zistila, že zníženie nasýtených tukov pomáha obnoviť prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň znižuje zápal.

Cukor a spracované sacharidy:

Vysoký denný príjem cukru spôsobuje nárast konečných produktov glykozylácie (AGE), ktoré spôsobujú zápal. Okrem toho spracované cukry spúšťajú uvoľňovanie zápalových “poslov” nazývaných cytokíny.

Vyhýbajte sa potravinám obsahujúcim fruktózu a sacharózu, ako sú sladkosti, nealkoholické nápoje a pečivo, a obmedzte potraviny obsahujúce spracovanú bielu múku, ako je biely chlieb, sušienky, krekry a biela ryža. Vyhýbať by ste sa mali aj ovocným šťavám.

Mliečne výrobky:

Obsahujú veľa tuku, ale aj typ bielkovín, ktoré dráždia tkanivo okolo kĺbov.

Skúste, či vám vylúčenie mliečnych výrobkov zlepší náladu, a nahraďte živočíšne výrobky potravinami, ako sú špenát, quinoa, fazuľa, šošovica a orechy, ktoré vám dodajú bielkoviny a zároveň znížia bolesť kĺbov.

Alkohol a tabak:

Fajčenie ovplyvňuje kosti, kĺby a spojivové tkanivo a znižuje účinnosť liečby artritídy. Na druhej strane, u pravidelných konzumentov alkoholu je vyššia pravdepodobnosť vzniku dny, stavu, pri ktorom telo účinne nemetabolizuje kyselinu močovú.

To môže spôsobiť artritídu, najmä v menších kostiach nôh. Pitie alkoholu tiež zhoršuje funkciu pečene.

Soľ:

Soľ má na niektorých ľudí trpiacich artritídou vážne účinky, pretože často zhoršuje zápal kĺbov. Väčšina balených potravín obsahuje veľa soli a veľa konzervačných látok.

Jediný spôsob, ako kontrolovať množstvo konzumovanej soli, je variť si jedlo v pôvodnej forme. Pozorne čítajte etikety potravín a vyberajte si tie, ktoré obsahujú menej sodíka a len prírodné konzervačné látky.

Kukuričný olej / Omega-6 tuky:

Omega-6 mastné kyseliny sú potrebné pre normálny vývoj organizmu. Je potrebné prijímať ich v správnom pomere s omega-3 mastnými kyselinami. Nadmerný príjem omega-6 sa spája so zvýšením hladiny zápalu, ktorý vyvoláva príznaky artritídy.

Vyhýbajte sa olejom, ako sú kukuričný, slnečnicový, sójový, arašidový, olej z pšeničných klíčkov, sezamový olej, margaríny a maslá. Do stravy zaraďte viac omega-3, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, vlašských orechoch a ľanovom semienku.

Umelé prídavné látky:

Ľudia s artritídou by sa im preto mali vyhýbať. Napríklad glutaman sodný, ktorý sa nachádza vo výrobkoch ázijskej kuchyne, ako je sójová omáčka a aspartám.

Varenie pri vysokých teplotách:

Produkty koncovej glykozylácie (AGE) vznikajú aj pri varení potravín pri veľmi vysokých teplotách. Vyhýbajte sa preto grilovaným a vyprážaným jedlám, ktoré uvoľňujú cytokíny a vyvolávajú v tele zápaly.

Keďže nie je jednoduché jesť len surové potraviny, snažte sa obmedziť tepelne upravované potraviny a zaraďte do svojho jedálnička celé ovocie a zeleninu, orechy a nespracované obilniny.

Ak Vás článok zaujal, podeľte sa oň aj so svojmi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*