Babičkin trojfarebný koláč: Perfektná kombinácia jabĺk a vaječného snehu!

Dnes pre vás máme skvelý recept na trojfarebný jablkový koláč s vaječným snehom. Ak sa vám na záhrade urodili jablká, zbystrite. Aj keď tento koláč vyzerá, ako keby na ňom driel dlhé hodiny cukrársky majster, hotový ho budete mať raz dva. Uvidíte, že sa po ňom len zapráši.


Ingrediencie:
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g gréckeho jogurtu
  • 300 g hladkej múky
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • Soľ
Na jablčnú plnku budete potrebovať:
  • 1,5 kg jabĺk
  • 250 g cukru kryštál
  • 50 g masla
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 15 g mletej škorice
  • 2 vanilkové cukry
  • Polovicu citróna
Na bielkový sneh si pripravte:
  • 6 vaječných bielkov
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Polovicu citróna
  • Soľ

Príprava:
  1. Jablká si umyte, očistite a vykrájajte. Nastrúhať ich môžete aj so šupkou, ale bez nej bude zákusok jemnejší. V dostatočne veľkom hrnci si na miernom plameni rozpustite maslo a pridajte k nemu nastrúhané jablká. Miešajte, aby sa vám jablká nezačali pripaľovať, a do hrnca pridajte cukor, vanilkový cukor a škoricu.
  2. Vytlačte doň aj šťavu z polovice citróna, pozor na kôstky. Keď jablká pustia šťavu, sceďte ich, šťavu si odlejte a rozmiešajte v nej škrob. Potom šťavu so škrobom vráťte späť do hrnca k zvyšku jabĺk a uvarte hustú kašu. Hotovú kašu odstavte z platne a nechajte vychladnúť.
  3. Rozklepnite si vajcia a oddeľte si žĺtky od bielkov. Zo žĺtkov vyšľahajte s cukrom a troškou soli penu, do ktorej zapracujte maslo a vanilkový cukor. Potom pridajte grécky jogurt a múku s práškom do pečiva. Cesto dôkladne prepracujte, aby bolo hladké a držalo tvar. Potom ho natlačte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť na 25-30 minút pri teplote 180 °C.
  4. Akonáhle cesto zozlatne, vyberte plech z rúry a navrstvite naň jablčnú kašu. Jej vrstva by mala byť približne rovnako vysoká ako vrstva cesta. Potom plech vráťte späť do rúry, stiahnite teplotu na 160 ° C a pečte ďalších 10 minút.
  5. V medzičase si pripravte bielkový sneh. Bielky vyšľahajte so štipkou soli, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte šťavu z druhej polovice citróna a všetko vyšľahajte do tuhého snehu. Vytiahnite plech s cestom z rúry a sneh navrstvite na jablčnú vrstvu. Vráťte späť do rúry a pečte ďalších 10 minút, teplota tentoraz zostane rovnaká.
Hotový koláč nechajte vychladnúť, podávajte a uchovávajte ho pri izbovej teplote. Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*