Výborná domáca čalamáda, ktorá chutí ako kapustový šalát. U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku. Recept mám od svojej babičky, ktorá túto čalamádu vyskúšala pred pár rokmi a keď sme ju ochutnali, okamžite sme od nej pýtali recept.
Táto Čalamáda je naozaj tá najlepšia, chutí ako šalát a zbožňujú ju aj tí, ktorí inak čalamádu nemusia.
Potrebujeme:
- 2,5 kg hlávkovej kapusty
- 1 kg papriky (ja dala farebnú)
- 0,5 kg cibule
- 0,5 kg mrkvy
- 15 dg deka, cukru
- 500 ml octu
- 1 dl oleja
Voliteľné:
- uhorka
- pálivá paprika
Postup:
- Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezančeky.
- Urobte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka .
- Prelejte cez sitko, horčičné semienko nedávajte), premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny .
- Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť. Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.
- Nemusíte sterilizovať. Zavarenina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky, že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo. Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.
- Najchutnejšia príloha k nedeľnému rezňu a šalátu. U nás sa ale táto čalamáda vyjedá aj rovno z pohára.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
Leave a Reply