Babičkina, neprávom zabudnutá polievka. Tak chutná, že zjete niekoľko porcií!

Objavte tajomstvo tejto jedinečnej chuti a presvedčte sa, že tradičná kuchyňa vás môže prekvapiť! Jednoduchá, sýta a mimoriadne aromatická, bola kedysi často na stoloch.

Dnes už trochu zabudnutá, zaslúži si veľký návrat – najmä preto, že je mimoriadne jednoduchá na prípravu.

Tajomstvo jej chuti spočíva v ručne vyrábanej kaši, ktorá jej dodáva jedinečnú konzistenciu a robí ju výživnejšou. Ak ste ju ešte neskúšali, je najvyšší čas to urobiť!

Môže sa podávať v klasickej verzii, ale ak chcete zvýrazniť chuť, stačí pridať údenú slaninu, ktorá jej dodá charakteristickú, hlbokú vôňu.

Ingrediencie:

  • 1 vajce,
  • asi 4 polievkové lyžice hl.múky (plus extra na posypanie),
  • štipka soli

Na polievku:

  • 1 ks (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 lyžica masla alebo oleja
  • 1-2 polievkové lyžice korenia Maggi alebo niekoľko lístkov ľubovníka
  • ½ cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 zemiaky
  • zelená petržlenová vňať alebo kôpor na posypanie
  • 3-4 plátky slaniny (voliteľné)

Ako ju pripraviť?

  1. Do misky nasypeme múku, pridáme vajce, štipku soli a trochu teplej vody. Vypracujeme cesto, ktoré by malo byť o niečo hustejšie ako na halušky. Potom prstami odštipujte malé kúsky cesta a vytvarujte z nich malé knedličky. Hotové obaľte v múke, aby sa nezlepili.
  2. Zeleninu nastrúhajte na veľkom strúhadle alebo nakrájajte na malé kúsky. V hrnci rozohrejeme maslo alebo olej a zeleninu na miernom ohni pár minút podusíme. Potom zalejte asi 1,5 litrom horúcej vody, pridajte cibuľu, cesnak a korenie maggi alebo ľubovník. Varte pár minút, aby sa chute spojili.
  3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Vložíme ich do vývaru a varíme do mäkka. Potom pridáme vopred pripravené knedličky a varíme ešte pár minút, kým nezačnú vyplávať na povrch.
  4. Ak chcete, aby bola polievka aromatickejšia a sýtejšia, nakrájajte slaninu na malé kúsky a opečte ju na panvici. Potom pridajte do polievky len kúsky slaniny bez odpáleného tuku. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať alebo kôpor, aby polievka získala sviežosť a ľahkosť.

Polievka  je ideálnym jedlom pre každého, kto oceňuje tradičné chute a domácu kuchyňu. Vyskúšajte tento recept a uvidíte, aká chutná môže byť táto zabudnutá polievka!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*