
Objavovanie starých regionálnych chutí je fascinujúce. Varenie jedál podľa originálnych receptúr umožňuje jedinečnú cestu späť v čase.
Kuchyňa predsa odráža zvyky ľudí. Jedlá z Podkarpatska sú obzvlášť zaujímavé – najmä vďaka tajomným názvom, pod ktorými sa skrývajú dobre zostavené a jednoduché recepty.
Jedným z kulinárskych pokladov tradičnej podkarpatskej kuchyne je hrejivá zemiaková polievka so strukovinami. Jej hlavnou zložkou sú zemiaky. Nastrúhané zemiaky sa dokonca pridávali do chleba.
Na sýtejšiu verziu polievky potrebujete hrášok a fazuľu. Lusky treba vopred namočiť, aby sa rýchlejšie uvarili. Namáčaním tiež strácajú niektoré zo svojich vlastností, ktoré spôsobujú plynatosť.
Ak ste však citliví na strukoviny, pridajte do polievky koreniny, ktoré napomáhajú tráveniu, napríklad rascu alebo majoránku.
Ingrediencie:
- 5 zemiakov
- 1/2 šálky suchého hrášku
- 1/2 šálky fazule
- 1 mrkva
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica hl.múky
- 5 zrniek korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky papriky
- pol zväzku petržlenu
Spôsob prípravy:
- Hrášok a fazuľu namočte, nechajte niekoľko hodín odstáť, opláchnite a potom uvarte do mäkka. Ošúpané zemiaky nakrájame na kocky a mrkvu na plátky.
- Zeleninu dáme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme zrnká korenia a varíme do mäkka. Nakoniec pridajte pol polievkovej lyžice soli.
- Pridáme namočené a uvarené struky – hrášok a fazuľu. Pokračujte vo varení asi 10 minút. Na panvici pripravíme zápražku z masla a múky. Zmiešame s malým množstvom polievky, potom vlejeme do guláša, aby polievka zahustila.
- Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť! 🙂
Leave a Reply