Babičky vraj nikdy nevarili vývar počas búrky. Na starej povere je kus pravdy.

Naše staré mamy sú skutočnými pokladnicami vedomostí a užitočných rád v kuchyni, aj keď niekedy ich treba brať s rezervou.

Medzi pravidlami, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu, často existovalo pravidlo, že za žiadnych okolností nesmiete variť vývar, keď sa blíži búrka.

Znie to možno trochu ako legenda, no babky v tom mali kus pravdy. Jeho príprava je jednoduchá, ale vyžaduje si čas, aby ste z neho dostali to najlepšie.

Dlhým varením mäsa a zeleniny vzniká lahodná esencia a chuť, ktorú dobre poznáme z našich rodinných domov. Ukazuje sa však, že naše úsilie vynaložené na prípravu polievky môže byť zbytočné, ak si na jej varenie zvolíme nesprávny čas.

Existuje mnoho povier a legiend, ktoré sa v domácnostiach tradujú po generácie. Niektoré z nich by mali byť ošetrené štipkou soli, ako druh kuriozity. Niektoré z nich však majú v sebe zrnko pravdy a aj napriek odstupu času sa ich oplatí používať aj dnes.

Podľa všeobecného presvedčenia sa počas búrky rýchlejšie kazí vývar. A v tomto varovaní je veľa pravdy. V minulosti, keď ešte neboli chladničky, sa potraviny rýchlejšie kazili, najmä v horúcich dňoch.

Búrky sú často sprevádzané vysokými teplotami a vlhkosťou, ktoré podporujú rast baktérií. Práve tie spôsobujú kyslosť jedla.

Navyše poklesy atmosférického tlaku počas búrky môžu znížiť bod varu vody, čo sťažuje dôkladné varenie vývaru a nedostatočne tepelne upravený vývar je náchylnejší na skazenie.

Trochu pravdy, trochu mýtu

Hoci vyššie uvedené faktory môžu ovplyvniť kazenie potravín, vedecké výskumy nepotvrdzujú priamu súvislosť medzi búrkou a kyslosťou vývaru.

Ukazuje sa, že kľúčovú úlohu nehrajú výboje bleskov, ale… horúce dni pred búrkou. Vtedy sa baktérie množia najrýchlejšie, čo môže viesť k pokazeniu vývaru, aj keď nie je búrka.

Hoci búrka vývar zázračne nepokazí, oplatí sa dodržiavať jednoduché pravidlá, aby ste si jeho chuť užili bez ohľadu na počasie. Po uvarení ochlaďte vývar čo najskôr na izbovú teplotu a potom ho vložte do chladničky.

Na urýchlenie procesu môžete použiť studený vodný kúpeľ s ľadom. Bujón sa môže uchovávať v chladničke v tesne uzavretej nádobe až 3 dni.

Uvarili ste ho príliš veľa? Môžete ho bez problémov zamraziť. 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*