Prísady na cesto
- 200 g kukuričnej múky – plný hrnček
- 160 g zemiakového škrobu – približne 4/5 hrnčeka
- 200 g masla – klasická kocka
- 130 g práškového cukru – približne 8 plných polievkových lyžíc
- 1 žĺtok zo stredného alebo veľkého vajca
- 1 zarovnaná čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
Prísady na jablkovú plnku
- 1,5 kg jabĺk
- 1 PL vanilkového cukru, medu alebo erytrolu – alebo viac
- 1/3 plochej čajovej lyžičky škorice – možno vynechať
Ďalej
- Hrnček má v mojom prípade 250 ml.
- Forma na koláč: v mojom prípade to bola forma s rozmermi 24 x 24 cm
Postup
- Začnite prípravou pečených jabĺk. Jablká olúpte a rozdeľte na štvrtiny, potom odstráňte jadrovník a každú štvrtinu nakrájajte na kocky nie väčšie ako 2 cm. Jablká vložte do veľkej panvice s hrubým dnom. Panvicu ničím nemastite. Horák nastavte na mierne nižší ako stredný stupeň a začnite opekať jablká. Jablká som pražila celkovo asi 15 minút.
- Miešala som ich drevenou lyžicou. 5 minút pred koncom pečenia pridajte lyžicu obyčajného alebo vanilkového cukru (môže byť aj vanilkový cukor). Med a erytrol tiež dobre fungujú. Ja mám rada kyslé jablká, takže nepridávam viac cukru. Ak však máte radšej sladšie pečené jablká, pridajte viac cukru (2-4 lyžice). Pred samotným vypnutím jabĺk prisypte aj asi 1/3 plochej čajovej lyžičky škorice. Panvicu odložte bokom.
- Pripravte si krehké cesto. Do misky dajte spolu: 200 gramov kukuričnej múky (plný hrnček); 160 gramov zemiakového škrobu (asi 4/5 hrnčeka škrobu/zemiakovej múky); 130 gramov práškového alebo jemného cukru (asi 8 plných polievkových lyžíc alebo viac, ak máte radšej sladšie koláče); 1 žĺtok zo stredného alebo veľkého vajca; 1 plochá čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva; 200 gramov studeného masla nakrájaného na kocky (klasická kocka).
TIP: Namiesto zemiakového škrobu môžete použiť aj kukuričný škrob. Kukuričnú múku môžete pokojne nahradiť bezlepkovou ovsenou múkou alebo ľubovoľnou zmesou múky: prosnou, pohánkovou, mandľovou, cícerovou. Je dôležité, aby zmes múky vážila spolu 200 gramov.
Ak nemôžete jesť mliečne výrobky, nahraďte maslo kokosovým olejom v rovnakom množstve. Žĺtok sa nahradí lyžicou ľanového kisselu alebo lyžicou smotany (klasickej 12 % alebo 18 % kyslej alebo vegánskej).
- Cesto vymiesime rukami alebo pomocou mixéra s hákmi na krehké cesto. Snažte sa to urobiť rýchlo. Spočiatku sa vám môže zdať, že je cesto príliš riedke, ale keď maslo roztlačíte, malo by sa spojiť do kompaktnej gule. Ja najradšej miesim cesto vo veľkej mise, ale môžete ho miesiť aj na veľkej doske, čistom stole alebo na doske na pečenie.
- Pri tomto pomere ingrediencií by malo cesto vyjsť perfektne. Ak však pridáte príliš veľa múky a zistíte, že sa vám cesto nespojí do gule, odporúčam pridať lyžicu ľadovej vody alebo viac masla. Z cesta vytvorte guľu a potom ju rozdeľte na dva kusy – jeden o niečo väčší a druhý o niečo menší. Menší kúsok zabaľte do fólie a vložte do chladničky.
- Začnite predhrievať rúru. Nastavte ju na 180 stupňov s možnosťou pečenia hore/dole alebo na 170 stupňov s asistentom ventilátora. Dno formy vyložte papierom na pečenie. V mojom prípade to bola tortová forma s rozmermi 24 x 24 cm. Väčším kusom cesta vyložte celé dno formy (odtrhnite kúsok po kúsku a vyložte dno cestom, potom povrch zarovnajte rovnou stierkou alebo lyžicou). Cesto môžete dodatočne popichať vidličkou.
- Plech s dnom vložte do predhriatej rúry. Spodnú časť pečte 15 minút, kým ľahko nezhnedne. Upečený spodok ihneď vyberte z rúry.
- Na ešte horúce (alebo vychladnuté) dno poukladajte pečené jablká (môžu byť ešte mierne teplé). Vyrovnajte povrch.
- Menší kúsok krehkého cesta vyberte z chladničky. Nastrúhajte ho na veľkých sieťkach priamo na jablkovú vrstvu. Snažte sa strúhané cesto vrstviť pomerne rovnomerne. Aj keď ste cesto nechali v chladničke len krátko, malo by byť dostatočne stuhnuté na strúhanie. Ak je však cesto príliš mäkké, namiesto strúhania ho po kúskoch odtrhávajte a rozotrite po celej ploche formy.
- Opäť začnite predhrievať rúru. Nastavte na 175 stupňov s možnosťou pečenia hore/dole alebo 165 stupňov s asistentom ventilátora. Formu s koláčom pripraveným na pečenie vložte do predhriatej rúry. Zvoľte strednú poličku a koláč pečte približne 45 minút. Upečený jablkový koláč môžete ihneď vybrať z rúry.
- Kým však úplne nevychladne, neodporúčam ho vyberať z formy a krájať, pretože bezlepkové krehké cesto je oveľa drobivejšie a jemnejšie ako klasické z pšeničnej múky. Koláč musí byť úplne vychladnutý alebo mierne vychladnutý, aby sa dal krájať, čo si stále vyžaduje opatrnosť a ostrý nôž.
- Pred podávaním som jablkový koláč posypala práškovým cukrom. Koláč môžete tiež potrieť ľahkou vrstvou vanilkového cukru alebo práškového cukru zmiešaného s trochou škorice alebo štipkou kardamónu.
DOBRÚ CHUŤ a ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply